Maros megyében véradásra kérik a koronavírusból kigyógyultakat

Véradásra kéri a Maros Megyei Klinikai Kórház mindazokat, akik kigyógyultak a COVID-19 betegségből, hogy az így nyert hiperimmun plazmát felhasználhassák más fertőzöttek kezelésében.

Az egészségügyi intézmény keddi közleményében rámutat, a koronavírus-járvány előidézte válság kezdete óta jelentősen csökkent a marosvásárhelyi véradók száma. "Ebben az időszakban a Maros Megyei Klinikai Kórház dolgozói önkéntes véradással támogatták a Regionális Vérellátó Központot, hogy biztosítsák a betegeik számára szükséges vért. Most azokhoz a személyekhez intézzük kérésünket, akik már átestek és felgyógyultak a koronavírus okozta betegségből. Az általuk adott vér hiperimmun plazmát tartalmaz és más, koronavírussal fertőzött betegek életét mentheti meg!" - nyomatékosítják, hangsúlyozva, hogy mindazok, akiknek lehetőségük van, szeretnének és adhatnak vért, forduljanak a Regionális Vérellátó Központhoz.

A legfrissebb jelentések szerint Maros megyében ez idáig 1004 személy fertőződött meg az új koronavírussal. Többségüket már gyógyultnak nyilvánították, 79 fertőzött pedig életét vesztette. Jelenleg 112 igazolt koronavírusos beteget kezelnek kórházban, 836-ot pedig hazaengedtek. Közülük 199-en tünetmentesek voltak, így tíz nap után vagy kérésre kiengedték őket a kórházból. Ugyanakkor 49 fertőzésgyanús személy van beutalva jelenleg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?