Elvégezték a vérplazmakezeléshez szükséges első mintavételeket

A bukaresti székhelyű országos vérközpontban kedd reggel elvégezték az első három vérplazmavételt – adta hírül Facebook-oldalán az egészségügyi minisztérium. Az eljárás célja, hogy az új típusú koronavírus okozta betegségben szenvedőket a gyógyultak vérében már megtalálható ellenanyaggal kezelhessék.

A tájékoztatás szerint a vérplazmával a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált, kritikus állapotban lévő nagykorú betegeket fogják kezelni, azok közül is azokat, akik a COVID-19-betegek fogadására fenntartott kórházak intenzív osztályán fekszenek, kevesebb mint 10 napja vannak lélegeztető gépen (vagy a gépre csatlakoztatás küszöbén állnak), és gyors lefolyású tüdőgyulladás tünetei fedezhetők fel (a kezelés előtti 24–48 órában 50 százalékban romlanak az értékei).

A szaktárca a múlt héten dolgozta ki a vérplazmakezelés módszertanát. A terápia bevezetéséhez nemcsak a vérplazmavétel feltételeit kellett szabályozni, hanem a kezelés is meg kellett kapja a fertőző betegségek, illetve az intenzív ellátás orvosi szaktestületének jóváhagyását.

 

A már gyógyult betegeket – az országos és az európai uniós adatvédelmi irányelvek szem előtt tartásával – felkeresik, és véradásra, illetve vérplazmaadásra buzdítják őket. A vérplazmavételt megelőzően tesztelik majd a donorokat, hogy rendelkeznek-e koronavírus-ellenanyaggal. A minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg Bukarestben, Temesváron és Iași-ban van vérplazmakezeléshez használatos berendezés.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Illusztráció | Forrás: economica.net)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?