Felmérés: így viszonyulnak a romániai alkalmazottak a koronavírus-járványhoz

A romániai alkalmazottaknak több mint a fele (55 százaléka) nagyon aggódik a koronavírusos esetek számának emelkedése miatt, de nem gondolja azt, hogy ismét be kellene vezetni a szükségállapotot - derül ki a BestJobs online fejvadász portál által végzett felmérésből.

A válaszadók legnagyobb része (47 százalék) úgy véli, hogy a szükségállapot újbóli bevezetése tönkretenné a gazdaságot, 10 százalék szerint pedig a helyzet még nem annyira súlyos, hogy ez indokolt legyen. A romániai alkalmazottak 36 százaléka úgy gondolja, hogy szigorúbb intézkedésekre van szükség a vírus terjedésének korlátozása érdekében.

A koronavírusos esetek számának utóbbi hónapban történt növekedését a megkérdezett alkalmazottak 58 százalék-a a higiéniai előírások és a fizikai távolságtartás be nem tartásának a számlájára írja, és csak 15 százalék gondolja úgy, hogy a hatóságok a hibásak, mert nem hoztak szigorúbb intézkedéseket és nem biztosították azok betartását. Mindezt figyelembe véve a válaszadók 61 százaléka számít arra, hogy az aktív esetek száma tovább nő.

Az alkalmazottak többsége azt állítja, hogy betartja a védekezési szabályokat, amikor kilép otthonából, vagy zárt légterű nyilvános helyen tartózkodik: maszkot visel (84 százalék), gyakran kezet mos (73 százalék), kerüli a zsúfolt helyeket (70 százalék), fertőtleníti a kezét akárhányszor megérint tárgyakat vagy felületeket, amelyekkel más emberek is kontaktusba kerültek (63 százalék), nem érinti meg piszkos kézzel az orrát, száját és szemét (58 százalék).

A vállalatoknál továbbra is érvényben vannak a védekezési szabályok. A BestJob közvélemény-kutatásában részt vevők 55 százaléka mondta azt, hogy a munkáltató védőmaszkot és fertőtlenítőszert bocsát rendelkezésükre és elrendeli azok használatát, 39 százalékuk szerint pedig az irodákat is sokkal gyakrabban fertőtlenítik.

37 százalékuk számolt be arról, hogy megmérik testhőmérsékletüket, amikor munkába érkeznek, 28 százalékuk pedig arról, hogy a munkáltató egyszerre csak korlátozott számú alkalmazott jelenlétét engedélyezi a munkahelyen, hogy a fizikai távolságot be lehessen tartani.

A válaszadók csupán 10 százaléka aggódik amiatt, hogy valamelyik munkatársa fertőzött lehet. 82 százalékuk állítása szerint vállalatuknál egyetlen koronavírusos esetet sem igazoltak még, 9 százalék pedig azt mondta, hogy egy-két eset volt. Valamivel több mint 4 százalékuk mondta azt, hogy három-négy eset fordult már elő, és kevesebb mint 3 százalékuk számolt be 5-10 esetről.

Ha a koronavírus felütné a fejét a munkahelyükön, a válaszolók 46 százaléka szerint ezt közölni kell az alkalmazottakkal. Ezzel szemben a válaszadók 16,2 százaléka azt állította, hogy ez nem történik meg, közel 35 százaléka pedig azt, hogy nem tudja, hogy a munkáltató megteszi ezt, vagy sem.

Több mint 7 százalék mondta azt, hogy amint igazoltak koronavírusos esetet a cégnél, a munkacsapat minden tagja esetében elrendelték az otthonról végzendő munkát. Az esetek 6 százalékában a munkacsapat, sőt a vállalat minden tagját azonnal koronavírustesztnek vetették alá.

A felmérés július 20-a és 30-a között készült, 952 internethasználó bevonásával.

Kapcsolódók

Kimaradt?