Maros megye leghosszabb kerékpárútjának kivitelezéséhez nyújtottak be tervezetet

Közelebb került a megvalósításhoz Maros megye leghosszabb kerékpárútjának a kivitelezése, amelyet a kisvasút nyomvonalán alakítana ki a megyei önkormányzat.

Ezt Facebook-oldalán jelentette be Péter Ferenc. „Benyújtottuk ma a parlamentbe azt a törvénytervezetet, amely azt célozza, hogy a Maros Megyei Tanács tulajdonába kerüljön a kisvasút nyomvonalának területe Marosvásárhely-Vármező-Szováta, valamint Marosvásárhely-Mezőbánd-Mezőméhes útvonalakon, hogy a területen kerékpárutat alakítsunk ki” – fogalmazott a tanácselnök.

 

Péter Ferenc május végén hivatalában fogadta Lucian Bode szállításügyi minisztert, akivel a megyét érintő fontosabb infrastrukturális projektekről egyeztetett. A beszélgetésen a Nyárád-mentén, valamint a mezőségen áthaladó, használaton kívül levő, keskeny nyomtávú vasútvonal kerékpárúttá alakítása is szerepel.

A tervezet indoklása szerint az út nem csupán a profi és amatőr kerékpárosok igényeit elégítené ki, hanem azoknak a településeknek a turizmusát is fellendítené, amelyeken áthalad. Emellett a kerékpáros közlekedést is népszerűsítené, ami a településeken áthaladó, sokszor keskeny utakon kialakíthatatlan kerékpársávok hiányában igencsak veszélyes.

A kisvasút nyomvonalán kialakítandó kerékpárút terve egyébként nem újkeletű – a 2016-os önkormányzati választások kampányában mondta azt Péter Ferenc, hogy kerékpárutat építene. A kivitelezés azonban nehezebbnek bizonyult – a vasútvonal ugyanis a szállításügyi minisztérium tulajdonában van, amelyről egyelőre nem mondott le.

Amennyiben a következő uniós költségvetési ciklusban kerékpárutak építésére hívhatnak le pénzt az önkormányzatok, külső források bevonásával építenék meg a Nyárád-mentén és a Mezőségen áthaladó kerékpárutat, ha pedig nem, akkor saját költségvetéséből gazdolkodná ezt ki a megye. 

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?