Maszk, fertőtlenítés, lázmérés – így vizsgáztak románból a nyolcadikosok

Sikerült alkalmazkodniuk a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú szabályokhoz az idei képességvizsgák első napján a diákoknak és pedagógusoknak egyaránt Hargita megyében. Csalásról, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés, a megengedettnél magasabb testhőmérséklet miatt senkit sem utasítottak el a megmérettetéstől. "A körülmények kissé szokatlanok voltak, de a kérdések nem voltak nehezek" – számolt be a román nyelv és irodalom vizsgáról egy diáklány.

A Hargita Megyei Tanfelügyelőségtől megtudtuk: a nyolcadik osztályosok képességfelmérő vizsgájának első napján több mint 2800 diák vett részt a megyében. Hétfőn 2805 nyocadikos vett részt a román nyelv- és irodalom írásbeli vizsgán. A román nyelv és irodalom felmérőn 58 tanuló nem jelent meg, olyan diák nem volt, akit a megengedettnél magasabb testhőmérséklet miatt el kell volna utasítani. A vizsga rendben zajlott, nem jeleztek semmilyen rendkívüli eseményt az intézmények, csalási kísérlet sem merült fel.

Kedvező tapasztalatok

Kedvező tapasztalatokról számolt be az első vizsganapot követően Lőrincz Juli, a csíkszeredai József Attila Általános Iskola igazgatóhelyettese. A pedagógus elmondta: minden diákjuk rendben el tudta kezdeni a megmérettetéseket, senkit nem kellett magas testhőmérséklet miatt elutasítani. Ezen kívül nem voltak karanténban, házi elkülönítésében tartózkodó, vagy beteg nyolcadikosok sem, valamennyien megírták a hétfői román nyelv- és irodalom tesztet. Az igazgatóhelyettes kiemelte: mindenki fegyelmezett volt, sikerült maradéktalanul betartani és betartatni a szabályokat, ezen kívül szerencséjük volt az időjárással is, hiszen eső esetén védtelenek volnának a diákok az épületbe való beléptetés előtt.

Nagy Beáta Dzsesszika, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium nyolcadik osztályos tanulója érdeklődésünkre elmondta: rendben, jól szervezetten zajlott le a hétfői román nyelv- és irodalom vizsga a székelyföldi város népszerű iskolájában. „Reggel 8-ra mentünk az iskolához, ahol egy tanárnő fogadott bennünket. Az épületben maszkot kellett vennünk, kezet fertőtlenítettünk, azután lázat mértek. A folyosó ketté volt választva, és a nekünk kijelölt oldalon kellett bemennünk a terembe. 23-an vagyunk az osztályunkban, ezért kétfelé osztottak bennünket, az egyik teremben tízen, a másikban tizenhárman voltunk” – számolt be a vizsgakörülményekről a diák.

A teremben a megfelelő dokumentumok kitöltése után jó fél órás várakozás következett. Némi izgalmat okozott, hogy nem érkeztek időben a tételek, így egy kis csúszással kezdődhetett a teszt megírása. Végül 9 óra után néhány perccel érkezett az iskola igazgatója a tételekkel, és 11 óra után 5 perccel végeztek a nyolcadikosok a képességvizsga első próbatételével. A tételsorról Dzsesszika elmondta, hogy nem voltak nehezek a kérdések. „Sokat gyakoroltunk rájuk. A második tétel például benne volt az egyik próbatesztben, amit a karantén alatt oldottunk” – említette meg a diáklány. Az online felkészülés Dzsesszika szerint ugyan megfelelő volt, de hiányoztak az élő órák, a tanárokkal, diáktársakkal való találkozások.

 

Borboly Csaba is sok sikert kívánt

Videó üzenetben kívánt sok sikert a Hargita megyei képességfelmérő vizsgákon részt vevő diákoknak Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az elöljáró kiemelte: a megyei tanács részéről a főtanfelügyelőséggel, a Romániai Pedagógusok Szövetségével, az Apáczai Csere János Pedagógusok Házával és partnereikkel összefogva igyekeztek segíteni a felkészülést a koronavírus-járvány miatt rendkívüli időszakban. A politikus kiemelte: a  SuliTV elindításával és két munkafüzet kiadásával szerettek volna hozzájárulni az eredményes vizsgákhoz. „Hiszünk bennetek, kedves diákok, kitartást és jó eredményeket kívánunk!” – zárta üzenetét a megyei vezető.

A tanügy-minisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat - 0800801100 -, amelyen bármilyen, a vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet jelenteni lehet. A szám június 15-e és 18-a között lesz hívható 8-tól 16 óráig, valamint június 19-én 8 és 14 óra között.

A képességfelmérő vizsgák szerdán folytatódnak, amikor matematikából kell számot adniuk tudásukról a diákoknak, majd csütörtökön anyanyelvből és irodalomból vizsgáznak a nyolcadik osztályosok. Az eredményeket június 22-én, kedden teszik közzé a vizsgaközpontokban, az óvásokat aznap délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is. A végleges eredményeket június 27-én, szombaton ismertetik.  A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételi jegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5-8. osztály tanulmányi átlaga adja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?