Nekiesett a PSD Iohannisnak, mert az alkotmánybíróságra küldte a Trianon-törvényt

Több szociáldemokrata politikus bírálta az államfőt, amiért megtámadta az alkotmánybíróságon azt a törvényt, amely június 4-ét a trianoni szerződés napjává nyilvánítja.

Alfred Simonis, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alsóházi frakcióvezetője „szégyenletesnek” nevezte, hogy „Erdély védelmezője” megtámadta az alkotmánybíróságon a jogszabályt. Iohannis szerint - véli Simonis - a románoknak „nincs joguk” megünnepelni azt, hogy Erdély egyesült Romániával, és az államfő „maholnap megtiltja, hogy büszkék legyünk a nagy egyesülésre, a román zászlóra, vagy himnuszra”. Meglátása szerint Iohannis ismételten bebizonyította, hogy „nem minden román, hanem csak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke”.

Titus Corlăţean és Şerban Nicolae szenátorok „zsenánsnak” minősítették Iohannis óvását. Azt mondják: bíznak benne, hogy „előbb vagy utóbb igazság szolgáltatik”, és a trianoni szerződés napja „minden román nemzeti ünnepe lesz”. Közös sajtóközleményükben Iohannis óvását az államfő „kitartó románellenes munkájának” részeként értékelik, és úgy vélik, hogy az elnök „tudatosan minimalizálja” a nagy egyesüléshez vezető események jelentőségét.

Klaus Iohannis államfő pénteken támadta meg az alkotmánybíróságon a Trianon-törvényt. Óvásában az államfő rámutat: a törvény ellentmond az államhatalmi ágak szétválasztására, a jogviszonyok stabilitására, valamint a törvények minőségére vonatkozó alkotmányos elveknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?