Bírálta Iohannist a PSD elnöke, amiért nem hirdette ki a „Trianon-törvényt”

Méltósággal tisztelegjünk a trianoni szerződés aláírásának századik évfordulóján – mondta Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, bírálva Klaus Iohannis államfőt, amiért „nem volt nemzeti büszkesége” időben kihirdetni az erről szóló törvényt.

„A békeszerződéssel a nagyhatalmak elismerték Erdély (és a Bánság keleti részének) egyesülését Romániával, illetve a románok 1918. december 1-jén kifejezett akaratát, valamint a gyulafehérvári nemzetgyűlés határozatát. A trianoni szerződés rögzítette az osztrák-magyar dualizmus nemzetei önrendelkezési jogának megvalósítását, az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Woodrow Wilsonnak nemzetközileg elfogadott elve szerint. Ilyen volt az erdélyi román többség, de más nemzetek, például csehszlovákok, szerbek, horvátok és szlovénok esete, ami lehetővé tette új, független államok kialakulását és elismerését"– jelentette ki Ciolacu az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott sajtóközlemény szerint.Kifejtette: a szerződés Románia számára „nem csupán a nemzetközi politikai és jogi elismerését jelentette Erdély egyesülésének az anyaországgal”, hanem megerősítette az ezen a területen a lakosság többségét alkotó románok polgári és politikai jogait, amelyekkel korábban nem rendelkeztek az Osztrák-Magyar Birodalomban. Ciolacu szerint az ezzel kapcsolatos törvény nem irányul más nemzetek ellen.

„Június 4-e nemzeti szimbolisztikájának méltóságteljes megünneplése megkövetelte a román államtól, hogy fogadjon el egy vonatkozó törvényt, amelyet a parlament 2020. május 13-án meg is tett. E jogszabály nem irányul mások ezzel kapcsolatos történelmi érzékenysége ellen, annál is kevésbé egy romániai nemzeti kisebbség ellen” – hangsúlyozta.

Ciolacu szerint ez a törvény a román nemzetnek, különösen a fiatal nemzedéknek szól, és azt szolgálja, hogy méltósággal lehessen tisztelegni a történelem ezen fontos epizódja előtt, amely lehetővé tette az újraegyesített modern román állam létrejöttét.

Mint írtuk, a június 4-ét hivatalos román ünnepnappá nyilvánító „Trianon-törvény” csak akkor léphetett volna érvénybe a 100 éves évfordulón, ha legalább három nappal korábban megjelenik a Hivatalos Közlönyben, ez azonban nem történt meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?