Alkotmányellenesnek ítélték az online oktatás jogi keretét megszabó törvényt

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte szerdán az alkotmánybíróság (CCR) azt a törvényt, amely szerint szükségállapot vagy ostromállapot esetén online folytatódhat az oktatási tevékenység a romániai óvodákban, iskolákban és egyetemeken.

Az alkotmánybíróság szerdai közleménye értelmében a bírák egyöntetűen úgy határoztak, hogy a jogszabály teljes egészében alkotmányellenes. A 2011/1-es tanügyi törvényt kiegészítő jogszabály ellen Klaus Iohannis államfő emelt alkotmányossági kifogást.

A törvény megszabja az online oktatás jogi keretét, elfogadásával azonban sérült a kétkamarás parlament elve – állította az alkotmánybíróságnak küldött beadványában az államfő. Mint rámutatott, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 29 szenátora által kezdeményezett tervezet eredeti formájában az elemisták teljesítményének értékelési módján változtatott volna. A képviselőház ebben a formában fogadta el hallgatólagosan a tervezetet, az azt döntő házként tárgyaló szenátus viszont ezt az előírást törölte, és helyére bevezetett öt új cikkelyt, amelyek az eredeti tervezetben szereplőtől teljesen eltérő területet szabályoznak, és amelyeket a képviselőház nem vitathatott meg, ezért sérült a kétkamarás parlament elve – olvasható az indoklás.

Az államfő szerint a jogszabály sérti az alkotmány 78. cikkelyét is, amely a törvények hatályba lépését szabályozza. A jogszabály előírásai szerint a módosítások a Hivatalos Közlönyben való megjelenés napjától számítva érvényesek, holott az alaptörvény leszögezi, hogy a törvény „a közzététel időpontjától számított három nap múlva vagy a szövegben előírt későbbi időpontban lép hatályba" – érvelt kifogásában Iohannis.

(Nyitókép forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?