Alkotmányt sért az online oktatást szabályozó törvény Iohannis szerint

Alkotmányossági kifogást emelt hétfőn Klaus Iohannis államfő az ellen a törvény ellen, amely szerint szükségállapot vagy ostromállapot esetén online folytatódhat az oktatási tevékenység a romániai óvodákban, iskolákban és egyetemeken. A parlament április 23-án küldte el a törvényt Iohannisnak kihirdetésre.

A 2011/1-es tanügyi törvényt módosító jogszabály megszabja az online oktatás jogi keretét, elfogadásával azonban sérült a kétkamarás parlament elve - állítja az alkotmánybíróságnak küldött beadványában az államfő. Mint rámutat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 28 szenátora által kezdeményezett tervezet eredeti formájában az elemisták teljesítményének értékelési módján változtatott volna. A képviselőház ebben a formában fogadta el hallgatólagosan a tervezetet, az azt döntő házként tárgyaló szenátus viszont ezt az előírást törölte, és helyére bevezetett öt új cikkelyt, amelyek az eredeti tervezetben szereplőtől teljesen eltérő területet szabályoznak, és amelyeket a képviselőház nem vitathatott meg, ezért sérült a kétkamarás parlament elve - magyarázza.

Az államfő szerint a jogszabály sérti az alkotmány 78. cikkét is, amely a törvények hatályba lépését szabályozza. A jogszabály előírásai szerint a módosítások a Hivatalos Közlönyben való megjelenés napjától számítva érvényesek, holott az alaptörvény leszögezi, hogy „a törvényt közzé kell tenni Románia Hivatalos Közlönyében, és az a közzétételének időpontjától számított három nap múlva vagy a szövegben előírt későbbi időpontban lép hatályba” - érvel Iohannis. 

(Címlapfotó: Adobe Stock)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?