A szükségállapot újbóli bevezetésével fenyegetőzött Iohannis

Ha egyesek folyamatosan lábbal tiporják a hatóságok által előírt szabályokat, újabb fertőzési gócok fognak kialakulni, és újabb megbetegedési hullám fogja felütni a fejét – jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden.

Az elnök szerint senki sem akarja, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés szigrúbb formájához forduljanak ismét, de ha szükség lesz, a hatóságok ismét bevezetik a szükségállapotot és a kijárási korlátozást.

A védekezés enyhébb formája, a veszélyhelyzet péntektől lépett életbe két hónapnyi szükségállapot után, de a hatóságok szerint sok helyütt szabadosságként értelmezték a korlátozások részleges feloldását.

 

Az elnök arra kérte a helyi hatóságokat, hogy határozottabban lépjenek fel az általuk vezetett közösségekben. „Ha a szabályokat állandóan áthágják, az újabb fertőzési gócok és az újabb megbetegedési hullám forgatókönyve felé közeledünk. Kérem a helyi hatóságokat, hogy határozottabb és proaktívabb szerepet vállaljanak az általuk igazgatott közösségekben” – mondta Iohannis.

„A vírus továbbra is köztünk van. Minél inkább tudatosítjuk magunkban, hogy mindannyiunk felelőssége néhány egyszerű óvintézkedés betartása, annál jobban növekednek esélyeink, hogy kontroll alatt tartsuk, és végül legyőzzük a járványt. Ellenkező esetben reális a veszélye a megfertőződések robbanásszerű növekedésének” – mondta.

Az államfő szerint a veszélyhelyzet bevezetése óta nagyon sok román állampolgár szabálykövetésről tett tanúbizonyságot, és a közintézmények, magánvállalatok „nagyon jól felkészültek” a tevékenység újbóli elkezdésére úgy, hogy közben szem előtt tartják az emberek egészségének védelmét. Sajnálatos módon azonban egyesek félreértették a helyzetet, úgy gondolták, hogy a veszélyhelyzet az óvintézkedések teljes feloldásával fog járni, és ezzel veszélybe sodorták magukat és környezetüket is – figyelmeztetett Iohannis.

Az elnök felidézte, hogy a lakosság „két nagyon nehéz hónapon” van túl, és drámai következményekkel járna, ha a szükségállapot alatt tiszteletben tartott intézkedéseket és azok pozitív következményeit most tönkretennénk. „Azt hiszem, többé senki nem akar visszatérni a szükségállapothoz, de kénytelenek leszünk ismét meghozni ezt a döntést, ha jelentősen növekedni kezd a megfertőződések ritmusa és a kórházakra nehezedő nyomás” – mondta az államfő.

Iohannis bírálta azokat, akik „vagy tudatlanságból, vagy rosszindulatból” álhíreket és összeesküvés-elméleteket terjesztenek, hogy megingassák a lakosság bizalmát. „A vírus súlyosságát megkérdőjelező feltevések nagyon károsak, mert a nyilvánvaló tényeket misztifikálják, rombolják az állam autoritását és kiskapukat vághatnak, amelyek rombolják a nehéz helyzetből való kilábaláshoz nélkülözhetetlen társadalmi szolidaritást és felelősséget” – tette hozzá az elnök.

(Nyitókép forrása: presidency.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?