A Transparency International a szükségállapot alatti közbeszerzések nyilvánosságra hozatalát kéri

A Transparency International romániai szervezete a központi és a helyi hatóságok által a szükségállapot alatt eszközölt közbeszerzések nyilvánosságra hozatalát kéri - tájékoztat a szervezet hétfői közleménye.

A szervezet szerint erre azért van szükség, mert számos országban kérdőjelek merültek fel azzal kapcsolatban, amiként a szükségállapotra való hivatkozással egyes beszerzéseket közvetlenül ítéltek oda.

A Transparency International kéri, hogy tegyék közzé azokat a dokumentumokat, amelyek a sürgősséget indokolták, illetve azokat, amelyek elkerülhetetlenné tették a szerződések közvetlen odaítélését, valamint annak okát, hogy - esetenként - olyan vállalatokra esett a választásuk, amelyek nincsenek regisztrálva az elektronikus közbeszerzési rendszerbe (SICAP).

A szervezet szerint az átláthatóság biztosításával akár az egyszerű állampolgárok is megbizonyosodhatnak arról, hogy a hatóságok felelősen használják a közpénzt.

A Transparency International felkéri a felülvizsgálati jogkörrel rendelkező intézményeket, hogy ellenőrizzék le a szükségállapot alatt történt közbeszerzések törvényességét, mert a koronavírus-járvány körülményei között „nő a korrupció kockázata”. 

(Címlapfotó: Pixabay.com)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?