Felelősségteljes magatartást vár Antal Árpád a lakosságtól az „átmeneti időszak” alatt

A május 15-ét követő néhány napban, a szükségállapot és a vészhelyzet közti átmenti időszakban az embereknek a józan paraszti eszükre hallgatva kell viselkedniük, hogy „ne nullázzuk le azt a két hónapot, amit eddig elszigeteltségben végigszenvedtünk” – vélte Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A kovásznai megyeszékhely elöljárója szerdai, online sajtótájékoztatóján megállapította: bebizonyosodott a korábbi állítása, miszerint Románia államformája az „alkotmányos káosz”, hiszen a kormánynak még nem sikerült tisztáznia, milyen szabályok vonatkoznak a péntektől a koronavírus-járvány elleni védekezés következő időszakában.

Antal Árpád szerint pontos és végleges szabályozások hiányában az önkormányzatok sem tudják, milyen döntéseket kell meghozniuk a szigorítások enyhítését követő időszakra. A polgármester rámutatott: a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak és alárendelt intézményeinek 1503 alkalmazottja van, akik közül 367-en vannak kényszerszabadságon és 12-en kértek szabadságot, hogy felügyelhessék kényszervakáción lévő gyerekeiket.

Az önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézményeknél a kényszerszabadságok főként a kulturális intézményeket érintik, amelyek minden alkalmazottja „kényszerpihenőn” van. A város szabadidős létesítményeit működtető SepsiRekreatív kft. és a Multitrans közszállítási vállalat alkalmazottainak kétharmada kényszerült ilyen helyzetbe. „Gond az, hogy világos szabályozások hiányában még nem tudni, péntektől vissza lehet-e őket hívni munkába” – mondta a polgármester.

Másik probléma, hogy még nem tudni azt sem, hogy a szükségállapot lejárta után a helyi rendőrség visszakerül-e az önkormányzat alárendeltségébe, hiszen jelenleg az országos rendőrség irányítása alatt áll. Emiatt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem tud dönteni arról, hogy újraindítja-e a fizetős parkolást a városban. Antal Árpád emlékeztetett, hogy a szükségállapot ideje alatt ingyenessé tették a parkolást, ám még nem ért véget a kijárási tilalom, és alig lehet parkolóhelyet találni. A helyi rendőrség nélkül hiába indítanák újra a fizetős parkolást, ha nem lesz, aki mindezt ellenőrizze. Másrészt meg kell oldani a parkolóautomaták naponta többszöri fertőtlenítését is.

Antal Árpád szerint várhatóan lesz néhány átmeneti nap a szükségállapot és vészhelyzet között, amit nem szabályoznak törvények, gyakorlatilag visszatér a normális állapot, ám ezeket a napokat a józan paraszti észre hallgatva kell átélni, hiszen mindenki komoly áldozatokat hozott az elmúlt két hónapban, nem kellene ennek eredményét „lenullázni néhány nap alatt”.

A romániai koronavírusjárvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?