Benedek Zakariás: a szükségállapot meghosszabbítása sem kizárt

Elképzelhető, hogy Klaus Iohannis államfő meghosszabbítja az eredetileg május 14-én, csütörtökön éjfélkor lejáró szükségállapotot, így hidalva át a koronavírus-járvány elleni intézkedést felváltó vészhelyzet életbe lépéséig fennmaradó néhány napot, ami alatt a hatóságoknak nem lesz törvényes eszközük korlátozni a kijárást és gyülekezést – jelentette ki a Maszolnak Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

A politikus a május 15-től kilátásba helyezett vészhelyzet elrendelésének jogi keretét szabályozó törvénytervezet szerdai képviselőházi vitája előtt nyilatkozva elmondta, az „átmeneti állapot” lerövidítését úgy is megpróbálhatja a kormány, hogy az általa kidolgozott jogszabályba belefoglalják: már a Hivatalos Közlönyben való megjelenés napján hatályba lép, nem csak azután három nappal, mint „normális esetben”.

„Ha szerdán el is fogadja a képviselőház a törvénytervezetet, negyvennyolc órát kell hagyni az esetleges alkotmányossági óvásokra. Ha nem emelnek kifogást ellene, akkor küldhető a törvény kihirdetésre az államfőhöz, és csak a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számított három nap belül lép életbe. Ezért lehetséges, hogy a kormány megpróbálja belefoglalni a törvénybe, hogy azonnal hatályos legyen, ahogy megjelenik a közlönyben” – magyarázta a politikus, aki szerint így is lesz két-három nap, amikor semmilyen óvintézkedés nem lesz érvényben, a hatóságok pedig nem korlátozhatják a gyülekezést és a kijárást.

Ezt úgy hidalhatják át, hogy az államfő meghosszabbítja a szükségállapotot. „Klaus Iohannis tanácskozásra ült össze a miniszterekkel, és úgy értesültünk, hogy ez lehet az egyik megoldás. Jogában áll meghosszabbítani a szükségállapot, ami eredetileg csütörtök éjfélkor jár le. A szükségállapot azonnal hatályba lép, de a parlamentnek öt napon belül jóvá kell hagynia. Tehát, ha el is utasítja majd a parlament, addigra elfogadják és életbe léptetik a vészhelyzetről rendelkező törvényt” – vázolta a forgatókönyvet Benedek Zakariás.

Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság volt elnöke a Digi24 televíziónak még kedden nyilatkozta, hogy a hatóságoknak egyetlen lehetőségük van arra, hogy már péntektől szabályozzák a kijárást, éspedig az, ha az elnök meghosszabbítja a szükségállapotot. „Tudom, hogy mindenki szidni fog azért, amit mondok, mert már szabadulni akarnak a szükségállapottól, de az államfőnek alkotmányos joga van ehhez” – mondta.

A vészhelyzetről rendelkező törvényre azért volt szükség, mert az alkotmány szerint az egyéni szabadságjogok korlátozása – például a települések elhagyásának feltételhez kötése – csak a parlament jóváhagyásával lehetséges. Ezért a kormány sebtében elfogadott hétfőn egy tervezetet, amelyet benyújtott a parlamenthez, kérve, hogy sürgősségi eljárással vitassa meg. A szenátus kedden jelentős módosításokkal ugyan, de nagy többséggel elfogadta a törvénytervezetet, amely így átkerült a képviselőházba, amelyik ebben az esetben a döntő szót mondja ki.

Benedek Zakariás szerint délelőtt ült össze a jogi szakbizottság, amely a jelentéstevő testület ebben a témában. A plénumi vita 13 órára van kitűzve, és ha közben születik meg a jogi bizottság döntése, megszakítják az ülést, és a jelentés meghallgatása után folytatják a tanácskozást. „Az biztos, hogy ma lesz róla szavazás, és úgy látom, hogy el is fogadják majd a törvényt” – mondta az esélyekről. A frakcióvezető emlékezetetett, hogy a szenátusban az RMDSZ számos módosító indítványát elfogadták a törvénytervezet vitája során, amelyek pedig nem került be a megszavazott változatba, azokat fenntartják a képviselőházban. Az RMDSZ nyolc javaslatot fűzött a tervezethez, valamennyi az egészségügyi rendszerben történő rendkívüli kinevezésekkel és munkaszerződésekkel kapcsolatos, amelyek az RMDSZ politikusai szerint visszaélésekre adnak lehetőséget. 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?