Szenátusi elnök: három napig semmilyen korlátozás nem lehet érvényben

A parlament gyorsított eljárásban fogadja el a vészhelyzetet szabályozó törvénytervezetet, de így is marad három nap a szükségállapot vége és a vészhelyzet bevezetése között, amelyben nem lesz érvényben semmiféle szabályozás, hívta fel a figyelmet kedd este Robert Cazanciuc, a szenátus ügyvivő elnöke.

A parlament épületében tartott sajtótájékoztatón Robert Cazanciuc hangsúlyozta, keddi nyilatkozatában az államfő nem beszélt arról, mi történik majd az alatt a három nap alatt, amikor semmiféle szabályozás nem lesz érvényben.„A parlament ezúttal is felelős magatartásról tett tanúbizonyságot, és a szenátus rövidesen elfogadja a vészhelyzetet szabályozó törvénytervezetet, még ma (kedden- szerk. megj.) elküldi a képviselőháznak, amely szintén gyorsított eljárásban szavaz róla holnap és továbbküldi kihirdetésre. Azonban a törvényhozók erőfeszítései ellenére is el kell telnie még három napnak, amíg a módosítások megjelennek a Hivatalos Közlönyben" - magyarázta.

Klaus Iohannis államfő kedden azt mondta, haladéktalanul szükség van a vészhelyzetet szabályozó törvényre, és felszólította a parlamentet, hogy „maximális gyorsasággal” tárgyalja a vonatkozó tervezetet. 

Módosítás: a parlamentnek is jóvá kell hagyni a vészhelyzet kihirdetését

Robert Cazanciuc közlése szerint úgy módosították a szenátus jogi bizottságában a kormány vészhelyzetet szabályozó törvénytervezetét, hogy az ne adjon lehetőséget a visszaélésekre. A szenátus ügyvivő elnöke szerint ugyanis a kormány úgy dolgozta ki a tervezetet, „hogy folytathassa mindazt, amit a szükségállapot idején tett: az átláthatatlan közbeszerzéseket, a párttagok kinevezését különféle tisztségekbe megfelelő felkészültség és főleg versenyvizsga nélkül”.

A szenátus elnöke közölte: egy további módosító javaslat leszögezi, hogy a vészhelyzet elrendelhető országos szinten, a parlament jóváhagyásával, vagy helyi szinten. Utóbbi esetben a belügy- és az egészségügyi miniszter közös rendeletével szabják meg az intézkedéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?