Lapértesülés: hétvégén nem bírságolnak a hatóságok az új szabályok megszegéséért

Mivel a vészhelyzetet szabályozó törvény legkorábban hétfőn léphet hatályba, a hatóságok péntektől csak ajánlásokat fogalmazhatnak meg a lakosság számára, ezek megszegéséért pedig nem jár bírság – nyilatkozták az Antena1 híradójának kormányzati források.

Mint ismert, a szükségállapot május 14-én, csütörtökön éjfélkor lejár. Ám a szükségállapotot felváltó vészhelyzetet szabályozó törvény akkor még nem lesz hatályban, így a hatóságok nem lesznek felhatalmazva arra, hogy állampolgári jogokat korlátozó intézkedéseket rendeljenek el. Így például nem tehetik kötelezővé a maszk viselését és nem akadályozhatják meg, hogy az emberek elhagyhassák a lakhelyük szerinti települést.

Az Antena1 kormányzati forrásai szerint ezért a különleges vészhelyzeti bizottság még péntek előtt egy sor ajánlást fogalmaz majd meg egy határozat formájában a lakosság számára, a törvény hatályba lépéséig szóló átmeneti időszakra. Ezek megszegése azonban nem büntethető, így a hatóságok péntektől hétfőig nem bírságolhatnak.

Ludovic Orban miniszterelnök egyébként hétfőn este a Digi24-nek elismerte, hogy törvény híján a hatóságok nem tudnak majd fellépni a szabályszegők ellen. Reményét fejezte ki, hogy a parlament mielőbb elfogadja a kormány által benyújtott tervezetet, és a polgárok addig is felelősségteljes magatartást tanúsítanak.

Klaus Iohannis kedd délután öttől sajtónyilatkozatot tart. Az államfő vélhetően a péntektől előálló "joghézag" kezelésére is kitér.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?