Nem tágítanak: mindenképp büntetésre használnák a járványhelyzetet

A vészhelyzet idején is szükség lesz szankciókra – nyilatkozta péntek este a Digi 24 televíziónak Marcel Vela belügyminiszter annak kapcsán, hogy az alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot szabályainak megsértéséért kiszabott bírságokat.

A tárcavezető szerint az alkotmánybíróság „kényszerítő eszközök nélkül hagyta” az államot azokkal szemben, akik nem tartják be a szabályokat és veszélybe sodorják a lakosság egészségét, emiatt más módszereket fognak kidolgozni. A belügyminiszter azt mondta: szombaton valószínűleg közzéteszik azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyek május 15., a szükségállapot lejárta után lesznek érvényben.

Az alkotmánybíróság szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította a szükségállapot alatt kiszabott megemelt bírságokat, amelyeket homályosan és kiszámíthatatlanul határoz meg az 1999/1-es sürgősségi kormányrendelet 28-as cikkelye, a rendőrök önkényére, a szabad mérlegelésre hagyja annak elbírálását, hogy mi számít kihágásnak.

A taláros testület megállapította, hogy az emberi alapjogokat csak sarkalatos törvénnyel lehet korlátozni, ehhez nem elég sürgősségi kormányrendeletet hozni, ezért az 1999/1-es sürgősségi kormányrendeletet módosító 2020/34-es sürgősségi kormányrendeletet teljes egészében alkotmányellenesnek nyilvánította.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Marcel Vela belügyminiszter | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?