Kirándulhatunk a hegyekben május 15-től? Vela szerint igen, Orban szerint nem

Egymásnak ellentmondóan nyilatkozott hétfőn a belügyminiszter és a kormányfő arról, hogy a szükségállapot megszűnése után, május 15-től lehet-e a hegyekben kirándulni.

Mint ismert, az államfő hétfőn délben jelentette be, hogy május 15-től a készenléti állapot alacsonyabb szintű fokozata, a vészhelyzet váltja a szükségállapotot. Ez az eddigi korlátozások részleges feloldásával jár. Arról, hogy pontosan milyen előírások lépnek hatályba május közepétől, még nem született végleges döntés.

Ennek ellenére közvetlenül Klaus Johannis bejelentései után Marcel Vela belügyminiszter az Antena3 televíziónak azt nyilatkozta: május 15-től lehet majd a hegyekben kirándulni. „Az egyéni sportok engedélyezettek lesznek, és ide tartozik a kirándulás, alpinizmus, kerékpározás, horgászat. Igen, lehetséges lesz mondjuk elmenni Sinaiára kirándulni, hegyet mászni” – mondta a tárcavezető.

Néhány órával később, hétfő esti sajtótájékoztatóján Ludovic Orban arról beszélt, hogy május 15-e után csak bizonyos esetekben lesz megengedett a települések közötti közlekedés. Ezek közé tartoznak többek között a szolgálati utak, a rokonlátogatások, és a mezőgazdasági tevékenységek végzése. „Ha engedélyt adunk a hegymászásra, ez azt jelentené, hogy a települések közötti közlekedést sem korlátozzuk” – jelentette ki a miniszterelnök.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(A nyitókép forrása: proalpin.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?