FRISSÍTVE - Koronavírus-fertőzött egy Maros megyei öregotthon egy tucat lakója

FRISSÍTVE: A teszteredmények alapján koronavírussal fertőzött a Mezőcsáváshoz tartozó mezőfelei öregotthon 12 lakója a 16 közül, és az ápoló személyzet 3 tagjánál is pozitívak lettek a COVID-19-teszteredmények. FRISSÍTÉS: Mint megtudtuk, az Eden öregotthon több lakójáról és ápolójáról van szó. A másik mezőfelei öregotthon, az Amicus minden lakója és ápolója jól van, senki nem koronavírusos.

A Maros megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője, Iuliu Moldovan hétfőn arról tájékoztatott, hogy a mezőfelei öregotthon 16 ápoltja közül 12 COVID-19-tesztje pozitív, kettőé negatív és egy eredmény még bizonytalan. Mindannyian 60 év fölöttiek, több más egészségügyi problémájuk is van. 

A személyzet tagjai közül háromnak negatív, háromnak pozitív a teszteredménye. A tesztelést annak nyomán kezdték el az öregotthon lakói körében, hogy egyik ápolt COVID-19-re utaló tünetekkel került kórházba, és mint kiderült, valóban koronavírus okozta a tünetegyüttest. 

Daniel Porav-Hodade, a Maros megyei kórház menedzsere közölte: a fertőzött ápoltakat kórházba utalták, állapotuk jó, nincs szükségük légzőkészülékre, inkább a más betegségeik miatt igényelnek fokozott orvosi figyelmet. A járványtani vizsgálat folyamatban van, arról még nincsenek információk, hogy milyen úton jutott be a koronavírus a közösségbe. 

Porav-Hodade szerint Maros megyében körülbelül ezren laknak idősotthonban, de ez az egyetlen ilyen intézmény a megyében, amelyben felbukkant a koronavírus. Ez az eset azonban arra figyelmeztet, hogy más, jóval nagyobb létszámú öregotthonok is fertőzési gócokká válhatnak, tette hozzá.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?