A belügyminiszter elismerte: történtek rendőri visszaélések a szükségállapot alatt

Marcel Vela belügyminiszter szerint a szükségállapot alatt előfordult, hogy indokolatlanul bírságoltak a rendőrök, mert sok fiatal, tapasztalatlan rendfenntartót voltak kénytelenek bevonni az ellenőrzésekbe. A tárcavezető az RFI-nek nyilatkozott erről, írja a Hotnews.ro.

„Titáni munka” országos szinten megszervezni a katonai rendeletek betartásának ellenőrzését, emiatt sok olyan fiatalt is bevontak a munkába, akik még csak fél évet jártak rendőriskolába, állítja a belügyminiszter.Marcel Vela kijelentette, hogy azokat a visszaéléseket, amelyekről feljelentést kaptak, vagy amelyeket hivatalból regisztráltak, egytől-egyig kivizsgálják. A belügyminiszter azt ajánlotta azoknak, akik úgy érzik, a rendfenntartók igazságtalanul bírságolták meg őket, hogy tegyenek feljelentést a rendőrségen, illetve támadják meg a büntetést a bíróságon.

A katonai rendeletek megszegéséért járó bírságok 2 ezer és 20 ezer lej között mozognak magánszemélyek, és 10 ezer és 70 ezer lej között jogi személyek esetében. A megbírságolt személynek a büntetést megállapító jegyzőkönyv kézhez kapásától számított 15 napon belül kell kifizetnie a bírság felét. A szükségállapot bevezetése óta mintegy 600 millió lejre bírságoltak a rendfenntartók Romániában, ezt az összeget az egészségügyi rendszerre fordítják, mondta Marcel Vela.

Kapcsolódók

Kimaradt?