Milyen szabályok szerint élünk majd május 15. után? Arafat mondott több példát

A szükségállapot megszűnése után a tömegközlekedési járművek sofőrjei nem engedik majd felszállni a járműre a védőmaszk nélküli utasokat – jelentette ki vasárnap este Raed Arafat a Digi24 hírtelevízióban. A belügyi államtitkár a május 15-től várható új szabályokat részletezte, hangsúlyozva, hogy nem született végleges döntés ezekről.

Arafat elmondta, az egyik – várhatóan törvénybe is foglalt – előírás a védőmaszk kötelező viselése lesz a zárt, nyilvános helyeken, például a tömegközlekedésben és az üzletekben. Közölte, hogy a sebészeti maszkok nagyobb biztonságot nyújtanak, de a pamutból készültek is megfelelnek a célnak.

Az egyik szabály várhatóan az lesz, hogy a tömegközlekedési járművek sofőrjei nem engedik majd felszállni a védőmaszk nélküli utasokat. Arafat reményét fejezte ki, hogy a maszkok ára a járvány előtti szintre csökken a kereskedelemben. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a hipermarketek ingyen adják majd a bejáratnál ezt a védőeszközt, mert meg akarják őrizni a vásárlóikat.

Egy másik várható óvintézkedés a testhőmérséklet-mérés bevezetése lesz a munkahelyeken. „Nem tudom, hogy ezt kötelezővé tesszük-e, de én ajánlom a bevezetését a cégeknek az alkalmazottak biztonsága érdekében. A szabály egyszerű: akinek 37 foknál nagyobb a hőmérséklete, aznap nem mehet be dolgozni” – jelentette ki, megjegyezve, hogy mintegy 20 euróba kerül a célnak megfelelő hőmérő, tehát nem költséges a beszerzése.

Arafat a távmunka legalább részleges megőrzését is javasolja azoknál a cégeknél, ahol ez lehetséges. Ajánlotta azt is, hogy az alkalmazottak eltérő idősávokban dolgozzanak. A gyorstesztek beszerzését nem javasolja a cégeknek, mert hiába negatív egy alkalmazott tesztjének eredménye, másnap már megfertőződhet.

Arafat nem tartja helyesnek a bölcsődék és óvodák megnyitását a tanév vége előtt. Az új tanévben pedig szerinte megfontolandó, hogy az órák közötti szüneteket osztályonként eltérő idősávokban tartsák, mert így elkerülhető, hogy a gyermekek egyszerre tóduljanak ki a folyosókra és az udvarra.

Az államtitkár megemlítette azt is: nem hinné, hogy a bevásárlóközpontok egyhamar kinyithatnak. A légi közlekedésről azt mondta, hogy az uniós szabályozásokat veszik majd figyelembe az óvintézkedések bevezetésekor. Végül megjegyezte: a május 15. utáni lazítások nem lépnek hatályba a vesztegzár alatt lévő településeken, például Suceaván.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?