Arafat: ha súlyosbodik a járványügyi helyzet, elhalasztják a május 15-i enyhítéseket

A koronavírus-járvány terjedése ellen hozott hatósági intézkedések betartására kérte a lakosságot Raed Arafat, aki ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy ha visszaesik vagy romlik a járványügyi helyzet, elhalaszthatják a korlátozások május 15-vel kezdődő enyhítését.

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetője hétfő este az Antena 3 televízióban kifejtette: április utolsó hetében nem lehet egyértelműen megjósolni, hogy milyen lesz a járványügyi helyzet május derekán.

A március 16-án kihirdetett, majd további harminc napra meghosszabbított szükségállapot végén feloldják ugyan a kijárási korlátozást, de számos más óvintézkedés érvényben marad. Az új fertőzések és halálesetek számától függően fokozatosan enyhítenek majd a megszorításokon. „Ha a helyzet romlik, elképzelhető, hogy a szigorúságon nem május 15-től, hanem később enyhítünk majd” – mondta.

Az éttermek és a plázák egy ideig továbbra is zárva tartanak majd, köztereken továbbra sem gyülekezhet háromnál több személy egy csoportban (hacsak nem egy háztartásban élnek), az üzletekben, hivatalokban és tömegközlekedési eszközökön pedig kötelezik a szájmaszk viselését. Ludovic Orban miniszterelnök például azt nyilatkozta, hogy bár a kijárási korlátozást feloldják, a települések közötti közlekedést bizonyos fokig továbbra is felügyelet alatt tartják majd.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?