Egészségügyi miniszter: még mindig nem érte el a koronavírus-járvány a csúcsot

Romániában a koronavírus-járvány még mindig nem érte el a csúcsát, de a következő két hét alatt remélhetőleg „egyik napról a másikra” csökkenni fog az új esetek száma – vélte Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

„Számítottunk rá, hogy április végén, a húsvéti ünnepek után eléri a járvány a csúcsot, meredekebben, vagy enyhébben emelkedik a görbe. 10-12 ezer esetre számítottunk, vagy, meredekebb emelkedés esetén 15-20 ezerre május elseje után. Most még mindig a tetőzés felé tartunk, azonban az esetek száma enyhén emelkedik. Egyik nap több új eset van, másik nap kevesebb, majd ismét több. Jelenleg az esetek száma meghaladja a 11 ezret, a gyógyultak száma a háromezret, az elhalálozásoké a 660-at, 246 páciens intenzív osztályon van” – sorolta a miniszter a Digi24 kedd esti műsorában.

Nyomatékosította: figyelni kell az elkövetkező napokban, hogy ne keletkezzenek újabb gócok a május elsejei szabadnapok miatt. A lakosság nagy része betartotta a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályokat a húsvéti ünnepek alatt is, de voltak néhányan, akik nem így tettek, ez a viselkedés pedig újabb gócok megjelenéséhez, vagy már ellenőrzés alatt tartott gócok újbóli kiújulásához vezethet – mondta Tătaru.

Az egészségügyi miniszter remélte, hogy ez elkövetkező két hétben csökkenni fog az új esetek és a halálesetek száma, és május 15., a szükségállapot lejárta után lazítani lehet a korlátozásokon. Addig azonban be kell tartani a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályokat – figyelmeztetett a tárcavezető.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Nelu Tătaru egészségügyi miniszter | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?