„Mintha mindig vasárnap lenne” – hétköznapi hősök: a köztisztasági dolgozók

Sepreget, szemetet szed, hulladékszállító autón dolgozik, naponta az utcán tartózkodik és fertőzésveszélyes feladatokat lát el, mégsem elégedetlenkedik: megvan mindene, amire valaha is szüksége volt, és örül annak, hogy a viszontagságos helyzetben van munkája, pénzkereseti lehetősége. Egy csíkszeredai köztisztasági dolgozót arról kérdeztünk, miként befolyásolta a koronavírus-járvány a munkavégzését.

A férfi elmondta, a normálállapothoz viszonyítva a koronavírus okozta legnagyobb változást abban érzékeli, hogy az emberek nem tartózkodnak az utcán: bármikor is mennek sepergetni, nincs körülöttük senki, ezért olyan érzésük van, „mintha mindig vasárnap lenne” – jegyezte meg humorosan, hozzáfűzve, hogy az elszigetelődést leszámítva az emberek nem kezdtek újfajta, tudatosabb szemétgyűjtési módszerekbe. Ezért aztán a hulladékszállítók feladatai sem változtak, ugyanaz a munkájuk és a módszerük, mint a koronavírus előtti időszakban.

Tudja, hogy fertőzésveszélyes környezetben dolgozik, mégsem fél a koronavírustól – adta tudtunkra megkérdezettünk, aki azt tapasztalja, a hulladékszállító autót, amilyen gyakran csak tudják, fertőtlenítik, átmossák: ehhez klórt és egyéb fertőtlenítőszereket is használnak, a kórházak szemetét pedig nem ők hordják el, így a legveszélyesebb hulladékokkal sem kerülnek közvetlen kapcsolatba.

Hozzátette, az elmúlt hetekben a maszk és a gumikesztyű számukra is elengedhetetlen munkakellékké vált. A cég vezetősége biztosítja alkalmazottainak a védőfelszerelést, és kollégáival együtt azt érzi, biztonságban vannak. Bár betartják az előírásokat, a legnagyobb nyugalmat mégis abból merítik, hogy a munkaközösségükben senki sem beszél a vírus kockázatáról.

Elmondása szerint sok stressztől megvédik így magukat, és megússzák a fölösleges idegeskedést. Hiszen odahaza a legtöbbjüknek családjuk van, nem gondolhatnak arra, hogy mi mindent hozhat a vírus, ellenkezőleg, azért hálálkodnak, hogy van pénzkereseti lehetőségük, és így fenntarthatják szeretteiket.

Hétköznapi hősök című sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be, akik hivatásuk, szakmájuk miatt nem élhetnek a #maradjotthon lehetőségével, és a koronavírus-járvány idején is az emberek szolgálatában állnak. Taxisofőrökelárusítókmentősöktűzoltók, hulladékszállítók, idősgondozók munkáját és munkakörülményeit tárjuk olvasóink elé.

Csíkszeredai megkérdezettünknek is van egy óvodáskorú kisfia, aki az intézményes oktatás szüneteltetése óta napestig otthon tartózkodik az édesanyjával, így a családban csak ő kereső fél. Arról is beszámolt, hogy hiába az intézkedések, meg a vészjósló munkakörülmények, elégedett az életével, mert mindene megvan, amire csak szüksége volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?