Jó hír a kolozsvári szülőknek: közvitán a daduspótlék

Nemsokára daduspótlékot igényelhetnek azok a kolozsvári szülők vagy törvényes gyámok, akik nem jutnak bölcsődei vagy óvodai helyhez gyerekeik számára: Kolozsvár önkormányzata közvitára bocsátotta azt az Oláh Emese alpolgármester által kezdeményezett határozattervezetet, amely szerint a családtagonként legfeljebb 3 500 lejes havi bevétellel rendelkezők pénzbeli támogatást kaphatnak kisgyerekük felügyeletének megoldása érdekében.

A tervezet a következő juttatásokat állapítja meg a havi jövedelem függvényében:

  • legtöbb 2 100 lejes havi jövedelmem esetén: 710 lej
  • 2 101 és 2 500 lej közötti havi jövedelem esetén: 550 lej
  • 2 501 és 3 000 lej közötti havi jövedelem esetén: 390 lej
  • 3 001 és 3 500 lej közötti havi jövedelem esetén: 250 lej

A támogatást gyermekenként, havi juttatás formájában kapják meg az igénylők. A támogatás összegének megállapításakor az igénylés benyújtását megelőző 6 hónap átlagjövedelmét veszi figyelembe az önkormányzat. A támogatást azok a személyek igényelhetik, akik kolozsvári lakosok és hivatalos keretek között kapott jövedelemmel rendelkeznek, vagy az igénylés benyújtásakor nyilvántartott munkanélküliek, akik nem utasítottak vissza két munkaajánlatot. 

Nem kapnak támogatást azok, akik bölcsődei, óvodai helyet utasítottak vissza, kiíratták a gyereküket a bölcsődéből, óvodából vagy adóhátralékkal rendelkeznek. Ugyanakkor nem kaphatják meg ezt a fajta támogatást a hivatásos szülők, a gyermeknevelési szabadságon levők vagy a fogyatékos gyereket gondozók. A támogatási igényléseket a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság keretében felállított bizottság fogja elbírálni. 

Tavaly közel ezer gyermek nem jutott bölcsődei helyhez

„Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megfelelő ellátást biztosítsunk a kisgyerekes családok számára. Az utóbbi évtizedben több mint duplájára nőtt a bölcsődei helyek száma Kolozsváron, így mára összesen 1 232 hely létezik ezekben az intézményekben. Ezzel párhuzamosan az összes bölcsődét felújítottuk, hogy a kisgyerekek megfelelő körülmények között tölthessék azt a napszakot, amíg szüleik dolgoznak” – nyilatkozta a tervezet kapcsán Oláh Emese.

„A bölcsődei helyek növelése nem állt le: jelenleg több bölcsődeépítési vagy -kiterjesztési projektünk is fut, további 430 hely kialakítását tervezzük. A daduspótlékra azért volt szükség, mert noha az óvodai helyek egyelőre elégségesek, a bölcsődék esetében a fejlesztések ellenére sem tudunk lépést tartani a megnövekedett helyigénnyel: tavaly például 674 üres helyre 1 641 igénylés érkezett, tehát közel ezer gyerek nem jutott bölcsődei helyhez. Azt is figyelembe kellett vennünk, hogy évről-évre több gyerek születik, ami az önkormányzat szempontjából örvendetes, azonban feladattal jár. Amíg hosszútávon nem tudjuk megoldani a gyerekek bölcsődei gondozását, a daduspótlékkal segítünk a családoknak” – magyarázta Kolozsvár alpolgármestere.

A daduspótlékra vonatkozó tervezet május 7-ig marad közvitán. Az érdeklődők megjegyzéseiket, észrevételeiket és véleményüket a consultarepublica@primariaclujnapoca.ro email címen írhatják meg, illetve írásban is eljuttathatják a Lakossági Információs Központhoz (Mócok útja/Calea Moțlor 7), vagy az önkormányzat negyedbeli kirendeltségeihez. 

(Címlapi illusztráció forrása: Nagyváradi Szociális Igazgatóság)

Kapcsolódók

Kimaradt?