„Emberségesen bántak velem az orvosok” – koronavírus-teszteléséről számolt be egy olvasónk

Hányinger, izomfájdalom, mellkasi fájdalom és 40 fokos láz gyötörte, majd március 30-án annyira rosszul érezte magát, hogy a mentőszolgálathoz fordult – tudtuk meg szilágynagyfalui olvasónktól, Kabai Ottótól. Tünetei miatt a sürgősségi kórházba szállítottak, ott megröntgenezték a tüdejét, majd a fertőző betegségek részlegére utalták, ahol megállapították, hogy tüdőgyulladásos, valamint koronavírus-gyanús: perfúziós, antibiotikumos kezelést kapott. Beszámolója szerint az orvosok felelősségteljesen bántak vele, elszigetelték, 24 óra alatt két tesztet is elvégeztek rajta.

Elmondása szerint a kórházi személyzet, az orvosok és az ápolók kedvesek és segítőkészek voltak: már a mentőautóban kapott maszkot és kesztyűt a védelem érdekében, és a kórházban is mindig adtak felszerelést, amikor csak kérte. Az első tesztet március 31-én reggel végezték el: mintát vettek az orr- és torokkenetből, és még aznap elküldték Kolozsvárra, azzal indokolva a minták utaztatását, hogy ott PCR-technológiával elemzik majd. Készségesen fordultak a betegekhez, telefonszámot adtak nekik, amin bármikor érdeklődhettek, és kérdéseket tettek fel, amelyek megválaszolására maximális őszinteséget vártak el – számolt be olvasónk.

Huszonnégy óra elteltével ismét tesztelték, a mintát szintén Kolozsvárra küldték, és április 1-én (szerdán) már tájékoztatták is, hogy az az eredménye negatív. A második teszt eredménye pénteken érkezett, és ugyancsak negatív eredményt mutatott, ezért hazaengedték a kórházból. Mégsem mert teljes biztonságérzettel belépni a házba, mert attól tartott, a kórházban tartózkodása során találkozhatott koronavírusos személyekkel. Az intézményben ugyan elkülönített begegszobába került és látogatási tilalom is volt, a mosdóba járás során mégis érintkezett más betegekkel – magyarázta aggodalmait.

A tesztelés után önkéntes házi karanténba vonult

Kabai Ottó elmondta, bár a kórházban csak annyi feladata volt, hogy elővigyázatos legyen, a higiéniai előírásokat betartsa, és a mosdóba menetele során gumikesztyűt és maszkot viseljen, úgy érzi, találkozhatott fertőzött személyekkel. Annak érdekében, hogy családját megvédhesse az esetleges fertőzéstől, önkéntes házi karanténba vonult.

A betegsége előtt nem volt karanténban, mert hirtelen jelentkeztek a tünetek, így csak akkortól számított koronavírus-gyanúsnak, miután a fertőző betesgégek részlegére utalták. Elmondta, a gyanakvást az is fokozta, hogy februárban néhány külföldi családtagja hazalátogatott, így a tesztek eredményéig az egészségügyi dolgozóknak kötelességük volt fertőzött-gyanúsként tekinteniük rá.

„A bánásmód szakmai volt és emberséges” – magyarázta olvasónk kiemelve, hogy az orvosok nem beszéltek lekezelően, tisztességesen viszonyultak hozzá. Nem érzékelte a hatalmi viszonyokat, kezdetben el sem tudta dönteni, hogy ki az ápoló és ki az orvos, mert mindannyian egyforma védőruhát viseltek. A mentősasszisztens pedig annyira rendes volt, hogy még másnap is felhívta telefonon, és az állapotáról érdeklődött – idézte fel Kabai Ottó.

A 14 napos önkéntes karantént azért vállalta, mert az egészségügyi személyzet nem oszthatott meg vele hivatalos információkat a fertőzöttekről, és ő felelősségteljesen akar eljárni ebben a helyzetben: a feleségének azt tanácsolta, költözzön haza a szüleihez, míg a karantén időszaka tart, hozzátartozóival és szeretteivel pedig csak telefonon, interneten beszélget. „A kaput bezártam, nem fogadok látogatókat” – hangsúlyozta olvasónk, hozzátéve, hogy az ismerősök legtöbbje a faluban szeretettel fordul felé, ugyanis főtt ételt visznek neki, amit kis csomagokban a kerítésre akasztanak fel.

Örömmel hallotta, hogy az egyházközösségük tagjai imáikban hordozzák, és sokan érdeklődnek az állapota felől. A tesztek eredményeit Facebook-oldalára is kiírta, döntését azzal indokolta, hogy annak ellenére, hogy az emberek többsége segítőkészen fordult hozzá, sok pletyka terjengett a közösségben.

„Egyesek koronavírusos személyként tekintenek rám, ezért jobbnak láttam, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba, és tájékoztassam az embereket az igazságról” – magyarázta Kabai Ottó. Hozzátette, nem engedi, hogy a koronavírus minden ajtót bezárjon körülötte, ezért nagy terveket szövöget a húsvéti karantén időszakára: online igehirdetésbe kezd, hogy a gyülekezetét bátoríthassa, hitet, erőt és elfoglaltságot adhasson a bezártság alatt.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja

Kapcsolódók

Kimaradt?