Orban a külföldön élő románokhoz: ha hazajönnek, karanténban töltik a húsvétot

A vasárnaptól kezdve külföldről hazatérő románok állampolgároknak a nagy része hatósági karanténban fogja tölteni a húsvéti ünnepeket – figyelmeztetett szombaton Ludovic Orban miniszterelnök annak kapcsán, hogy egyre bővül az úgynevezett „vörös zóna”, a koronavírus-járvány által súlyosan érintett országok listája.

„Vörös övezetnek” számítanak azon országok, amelyekben a fertőzöttek száma meghaladja a tízezret. Aki ezekből az országokból érkezik, köteles 14 napos hatósági karanténba vonulni. A nyugati kereszténység húsvéti ünnepe a következő vasárnap, az ortodoxoké rá egy hétre lesz.

„Csaknem az összes olyan ország, ahol románok élnek és dolgoznak, a vörös zónában van, és egyértelmű döntés született arról, hogy aki onnan érkezik, intézményesített karanténba kerül” – nyilatkozta Orban a belügyminisztériumban tartott operatív ülést követően. Emlékeztetett: országszerte csaknem 13 ezer személy van intézményes karanténban, és úgy vélte, hogy „nagyon kevés” alkalommal szegték meg a szabályokat.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Ludovic Orban miniszterelnök | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?