További 200 ezer román állampolgár térhet haza külföldről húsvétig

Eddig mintegy 200 ezer román állampolgár tért vissza külföldről, és húsvétig további 200 ezer román állampolgár hazautazására lehet számítani – közölte szombat este az egészségügyi miniszter.

Nelu Tătaru a Digi24-nek nyilatkozva azt üzente a külföldön élő romániaiaknak, tartsák be a karanténra vonatkozó előírásokat, ha visszatérnek az országba. „A halál elől menekülő emberekről van szó, akik azonban elhozhatják ide is a halált” – jegyezte meg. Felszólította őket, hogy ne csak magukra gondoljanak, hanem a Romániában élő idősebb hozzátartozóikra, a gyermekekre és a környezetükre is.

Korábban a román hatóság szinte könyörögtek a külföldön élő román állampolgároknak, hogy ne jöjjenek haza. "Szeretjük őket, szeretnénk látni őket, szeretnénk együtt lenni velük, idén húsvétkor azonban nem lehet. Szomorú, de őszintéknek kell lennünk, hogy senkiben se tápláljunk hiú reményeket"  – üzente nekik Klaus Johannis államfő.

Az egészségügyi miniszter az interjúban arról is beszélt, hogy becslései szerint április második felében tetőzik majd a koronavírus-járvány Romániában, amikor a fertőzöttek száma eléri a 10 ezret. Elmondta, hogy hétfőn döntik el a hatóságok, hogy szükség van-e újabb korlátozások bevezetésére az országban a járvány megfékezéséhez.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a fertőzéses esetek száma közeledik a 2000-hez, és ha az esetszám átlépi ezt a küszöbértékét, a járvány a negyedik fázisába lép. „Ha ez megtörténik, akkor az enyhébb tüneteket mutató betegeket már a lakhelyükön kezeljük, kórházba csak a súlyosabb vagy kritikus állapotban lévő személyek kerülnek” – részletezte Nelu Tătaru, hozzátéve, hogy 8 ezerrel növelik az ágyszámot Covid-19-betegeket is ellátó kórházakban.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?