Koronavírus Hargita megyében: nem hagyták magára a székelyudvarhelyi kórházat

A székelyudvarhelyi városi kórházban kezelik csütörtöktől az első igazoltan koronavírussal fertőzött Hargita megyei személyt. Az intézmény felkészült a feladatra, a helyi civilek és vállalkozók összefogásával jelentős támogatást is kapott.

Gálfi Árpád polgármester és Jakab Attila városmenedzser szerdán tartott online sajtótájékoztatót a koronavírus-járvány megelőzése érdekében tett helyi lépésekről, amikor még nem lehetett tudni, hogy hamarosan a helyi kórházban fogják kezelni az első Hargita megyei Covid19-beteget.

Elmondták, a hogy a válságkezelő munkacsoport az elmúlt időszakban négy kiemelt területen tevékenykedett: egészségügy, városgazdálkodás, kommunikáció, illetve a polgármesteri hivatal működtetése és koordinációja. A munkacsoport mindaddig működni fog, amíg a jelenlegi krízishelyzet fennáll.

Felkészült a kórház

Megtudtuk, a székelyudvarhelyi városi kórház felkészülésének két kiemelt feladata volt: a sikeres védekezéshez szükséges eszközök beszerzése, (laborgép a teszteléshez, lélegeztetőgépek, monitorok, vérgáz analizátorok, mobil röntgengép, stb.), illetve a védőfelszerelések, fertőtlenítő szerek beszerzése egy korábban elkészített anyagszükségleti lista alapján. Jó hír, hogy most már Székelyudvarhely is rendelkezik a koronavírus-tesztek elvégzéséhez szükséges laborműszerrel, várhatóan jövő héttől kezdődhetnek el a helyi tesztelések.

Némi gondot jelent, hogy bár a városi költségvetésből  elkülönítettek pénzeket a kórház számára, a közbeszerzési procedúrák miatt ezek felhasználása időigényes. Ennek áthidalásában segített az udvarhelyi, udvarhelyszéki magánszféra összefogása, melynek köszönhetően gyors eredményeket tudtak elérni.

Egy székelykeresztúri vállalkozó adományaként a múlt héten egy lélegeztető géppel bővült a kórház jelenlegi felszereltsége (6 lélegeztetőgép és 10 lélegeztetőgépként is használható altatógép), a héten pedig további három lélegeztetőgép és egy vérgáz analizátor érkezett az intézménybe.

A Rotary Club tízezer euró értékben támogatta védőfelszereléssel az orvosokat, mintegy 860 overall, 650 köpeny, 10 ezer kesztyű megvásárlását támogatva így. (Az udvarhelyi városvezetés a saját katasztrófavédelmi alapjából korábban kétszáz overallt adott át a kórháznak.) A Rotary Club két lélegeztetőgépet is rendelt, ezeket április végére ígértek. A kórház is rendelt még négy lélegeztető gépet, melyek érkezését májusra várják.

Ugyancsak magántámogatásokból további eszközök (pl. betegfigyelő monitorok) és védőfelszerelések beszerzése vált lehetővé. Kisebb értékű eszközök, védőfelszerelések és tisztítószerek beszerzését a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által indított adománygyűjtési akció tette lehetővé, ezek egy részét már át is adták a kórháznak. A szervezet által március közepén indított akció eddig 228 adományt eredményezett, több mint 190.000 lej értékben.

Csak a megyéből érkeznek betegek

Néhány napja komoly visszhangra talált Székelyudvarhelyen a kórházak besorolására és a koronavírusos betegek ellátására vonatkozó egészségügyi minisztériumi rendelet (annak többféle értelmezése), illetve azok a híresztelések, amelyek szerint más megyékből is hoznak koronavírussal fertőzött betegeket az udvarhelyi kórházba.

Szerdán délután Székelyudvarhelyre látogatott Ion Porca, Hargita megye prefektusa, a megbeszélésen részt vett Gálfi Árpád polgármester és Lukács Antal, az udvarhelyi kórház főigazgatója. Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője a találkozó után a Maszolnak elmondta: az udvarhelyi kórház háttérkórházként fog működni, amelyeket az ország megyéiben azért hoztak létre, hogy minden kórház a saját megyéjének betegeit lássa el. Téves az a híresztelés, hogy más megyékből fognak Székelyudvarhelyre fertőzött betegek érkezni – hangsúlyozta.

Első körben a fertőzött betegeket a megye három városában, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson működő kórházak fertőző osztályain látják el. Azok a Hargita megyei vírusfertőzöttek, akiknek valamilyen alapbetegségükből kifolyólag más szakorvosi ellátásra is szükségük van, mind a székelyudvarhelyi kórházba kerülnek. De fertőzött betegeket Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is fognak kezelni, tehát szó sincs arról, hogy a koronavírus-járvány országos leküzdését az udvarhelyi kórháznak a nyakába varrták – közölte Zörgő Noémi.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?