Hargita megye határainak lezárását kérte Mezei János

„Önkéntes karantént” kér Hargita megye számára a belügyminisztertől Mezei János volt gyergyószentmiklósi polgármester, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke. Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnökeként Marcel Vela tárcavezetőnek írt nyílt levelében azt szorgalmazta, hogy őrizzék meg a megyét a koronavírus-járvány által legkevésbé érintett területnek.

Mezei szerint miközben Romániában a koronavírus-járvány fertőzötteinek száma április csütörtökön meghaladta a két és fél ezret, Hargita megyében éppen csak az első megbetegedést említik a sajtóértesülések. „A székely megye továbbra is egyértelműen az ország legkevésbé érintett területe” – írta.

Az EMSZ társelnöke úgy vélekedett, hogy a részben karantén alá vont Suceava megyéhez hasonlóan ellenőrző pontokat kell telepíteni, a régiót le kell zárni, a más megyében élők átjárását pedig meg kell akadályozni. Arra is felhívta a belügyminiszter figyelmét, hogy amennyiben szükséges, a megye ellátását a katasztrófavédelmi szerveknek kell továbbra is biztosítani.

„Az ország súlyos megpróbáltatást él át. Önnek rendkívül fontos feladatok és felelősségek jutottak, amivel meghatározó módon befolyásolhatja a helyzetünket. Az eszközei közé tartoznak az azonnali érvényű katonai rendeletek is, amellyel emberéleteket menthet" – fogalmazta meg kérését a polgári párti vezető, aki szerint Hargita megye országos tekintetben kis terület, a tranzitforgalom elterelése könnyen megoldható feladat, és „amennyiben megmarad viszonylag vírusmentes övezetnek, abból a teljes ország előnyt kovácsolhat”.

Az EMSZ társelnöke kiemelte, hogy Hargita megye lezárása azért is sürgető, mert a közelgő húsvéti ünnepek miatt átutazása várható a térségben.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép forrása: Wikipedia)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?