FRISSÍTVE - Lapértesülés: koronavírusos beteget találtak Udvarhelyszéken

FRISSÍTVE: Pozitív lett a koronavírus-tesztje egy etédi személynek, aki házi karanténban volt, miközben elhunyt az édesapja – értesült az uh.ro. Egyelőre nem erősítették meg hivatalosan az információt, a koronavírus romániai terjedéséről való kommunikációval megbízott Stratégiai Kommunikációs Csoport csütörtök déli jelentése sem tartalmazott Hargita megyei megbetegedést. 

Kerestük az ügyben a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjét, a község, a székelyudvarhelyi önkormányzat és a megyei tanács illetékeseit is. Amint többet tudunk, cikkünket frissítjük. 

Székelyudvarhelyi tudósítónk információi szerint a koronavírus-fertőzéssel azonosított férfi nemrég tért haza külföldről és házi elkülönítésben volt. Félő azonban, hogy a fertőzést továbbadhatta, a férfit ugyanis korábban megbírságolták az elkülönítésre vonatkozó szabályok be nem tartása miatt.

A fertőzésre azt követően derült fény, hogy szerdán elhunyt a fertőzött férfi édesapja. Azt még nem tudni, hogy az elhunyton végeztek-e tesztet. Információink szerint a fertőzött férfit már kórházba szállították.

A városi kórház felkészült. A székelyudvarhelyi városi kórház felkészült arra, hogy ilyen eseteket fogadjon – tájékoztatott Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvívője. A fertőző osztályon 25 ágy áll a fertőzött betegek rendelkezésére, de a kórházban már megkezdődött az ágyak felszabadítása, így szükség esetén ezt a számot növelni tudják. A kórháznak korábban 6 lélegeztetőgépe, illetve 10 lélegeztetőgépként is használható altatógépe volt. Udvarhelyi, udvarhelyszéki vállalkozók adományaként előbbiek száma a múlt héten eggyel bővült, illetve szerdán további három lélegeztetőgép érkezett Mexikóból, ezeket át is adták már a kórháznak, ahol már több hete folyamatosan zajlik a szükséges eszközök, védőfelszerelések beszerzése.

Etédi lakos: a fiatalember külföldről tért haza 

Csíkszeredai tudósítónknak egy etédi lakos elmondta: a valószínűleg koronavírussal fertőzött fiatalember többedmagával Franciaországból tért haza a közelmúltban. Ő fertőzhette meg a szerdán este elhunyt édesapját is. Forrásunk szerint a külföldről hazaérkező fiatalember a helyi roma közösség tagja. 

Hazaérkezése után házi elkülönítésben kellett volna tartózkodnia, ám többször megszegte ennek a szabályait és szabadon közlekedett, járkált a községben és a megyében. A férfi arról is beszámolt, hogy Etéden felbolydult a falu, megijedtek az emberek, különösen az idősek érzik magukat veszélyeztetve a hír hallatán.

Feszült a hangulat a községben

Információink szerint az etédi férfit és a szerda este elhunyt édesapját csütörtök reggel a székelyudvarhelyi kórházba szállították. Székelyudvarhelyi tudósítónk az etédiektől megtudta: a Hargita megye keleti részében, Székelyudvarhelytől 22, a Maros megyei határtól alig 5 kilométerre található, mintegy ezer lelket számláló községközpontban a lakók bezárkóztak házaikba, a hely rendfenntartó erőkkel telt meg, a néhány hete Franciaországból hazatért férfi házát kordonnal kerítették el.

A helyiek szerint a településen uralkodó feszültség szinte kézzel tapintható, mert mint mondják, a férfi és családtagjai folyamatosan megszegték a lakhelyelhagyási tilalmat. Úgy tudják, még a székelyudvarhelyi nagyáruházakba is bejártak, illetve gyógyszertárat is felkerestek, hogy orvosságot vásároljanak a férfi édesapjának kezelésére, aki szerda este hunyt el – tudósított kollégánk. 

Cikkünk frissül

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: a székelyudvarhelyi kórház hivatalos oldala)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?