banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Aradi kórházhelyzet: egyre többen hagyják el a „süllyedő hajót”

A sajtó határozott kérésére és az intézményben uralkodó áldatlan állapotokról szóló riportok nyomán az Arad Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége közzétette a személyzet létszámára vonatkozó adatokat: a koronavírus-járvány közepette negyven alkalmazott kérte a nyugdíjazását vagy a munkaszerződése felbontását, 127-en pedig betegszabadságra mentek.

Az intézmény létszámgondjai, valamint a halál- és a fertőzésgyanús esetek kétségbe vonható módon való kezelése – az érintetteket nem különítették el, a velük érintkezőket nem tesztelték – az egészségügyi miniszter fülébe is eljutott, ezért Nelu Tătar szerdán villámlátogatást tett Aradon, hogy „lelket öntsön” a védőfelszerelések hiányára és a rossz munkakörülményekre panaszkodó orvosokba, asszisztensekbe és ápolókba.

A személyzet tagjai közül napról napra többen adják fel a harcot, a legtöbben saját és családtagjai egészségének a megóvásával indokolják lépésüket. A kórház vezetősége szerint eddig negyvenen (akik közül 31-en egészségügyi dolgozók, abból 14 orvos) kérte a munkaszerződése felbontását, illetve a nyugdíjazását. Ezenkívül 127-en mentek betegszabadságra, miközben most lenne a legnagyobb szükség rájuk a kórházban.

Carmen Leucuța kórházmenedzser a Digi24 televíziónak elmondta, hogy a fertőző osztályon egyetlen orvosunk sincs már, a tüdőrészleg orvosai látják el itt is a feladatokat. Pillanatnyilag az aradi kórháznak 371 orvosa, 315 rezidens orvosa, 985 asszisztense, 387 ápolója és 64 beteghordója van, akik a különböző osztályokon, a város különböző pontjain található épületekben teljesítenek szolgálatot.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Az Arad Megyei Sürgősségi Kórház | Fotó: specialarad.ro)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?