Újranyílt két Bihar megyei határátkelőhely az ingázók számára

Csütörtök reggel hat órától megnyitották a határon át ingázó munkavállalók számára a Székelyhíd és a Hajdú-Bihar megyei Létavértes, valamint a Nagyszalonta és a Békés megyei Méhkerék közötti határátkelőket.

A közúti határátkelőket a határ 30 kilométeres övezetében élő magyar és román állampolgárok használhatják, akik a szomszédos országokban dolgoznak – tájékoztatott Laura Bondar, a Nagyváradi Területi Határrendészeti Felügyelőség sajtószóvivője. Az ingázóknak határlépéskor kötelező bemutatniuk a munkaszerződésüket, vagy más iratot, amellyel igazolják, hogy munkavégzés céljából, netán mezőgazdasági munka vagy élelmiszerek forgalmazása miatt lépik át a magyar–román határt. A szóvivő szerint az eddig is üzemelő Bors–Ártánd határátkelőhelyet is használhatják az ingázók.

A határrendészet közleménye szerint a határátkelőknél a járványügyi előírásokat is betartják, illetve a két ország hatóságai folyamatosan tartják a kapcsolatot, hogy olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyekkel meggyorsítják a határátlépést.

A magyar–román határszakaszon a román hatóságok zártak le március 14-én több kisebb határátkelőhelyet a koronavírus-járvány elleni védekezésül, mondván, hogy az állományt átcsoportosítják a nagyobb határátkelőhelyekhez. Szijjártó Péter és Bogdan Aurescu külügyminiszterek szerdán megállapodtak három határátkelő újranyitásában: a magyar tárcavezető ezek között az Érmihályfalva–Nyírábrány átkelőhelyet is említette Facebook-bejegyzésében.

A magyar rendőrség honlapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállaj és a Szatmár megyei Csanálos közti határátkelőhelyet is említi mint használható útvonalat.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?