Kormányhatározat: fizetett szabadságot kaphat az egyik szülő, amíg a szükségállapot tart

Elfogadta csütörtök hajnalba nyúló ülésén a kormány az iskolabezárások idején kérvényezhető fizetett szabadságokat szabályozó határozatot. Ez az államfő által szombaton kihirdetett törvény alkalmazását szabályozza.

E szerint 12 évesnél kisebb gyermekek és a 18 évesnél kisebb, fogyatékkal élő gyerekek szüleinek valamelyike a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapot lejártáig fizetett szabadságra jogosult. A fizetett szabadságra való jogosultság azonban nem terjed ki az iskolai szünidő időtartamára (április 4-21.).

Csak az a szülő kérvényezheti a fizetett szabadságot, akinek a munkaadója nem biztosít lehetőséget a távmunkára. A jogosultság nem terjed ki a védelmi minisztérium, a börtönigazgatóság, az állami egészségügyi intézmények, illetve a belügy, a gazdasági és a szállítási minisztérium alárendeltségébe tartozó bizonyos intézmények alkalmazottaira.

A munkaadójához benyújtott kérvényhez a szülőnek nyilatkozatot is mellékelnie kell arról, hogy a házastársa nem kért a munkahelyén hasonló okokból szabadságot, illetve nincs fizetett vagy fizetés nélküli szabadságon. A kérvény és a nyilatkozat mellé csatolni kell a gyermek(ek) keresztlevelének a másolatát is.

A "kényszerszabadság" idején bérének a 75 százalékát kapja az alkalmazott, az otthon töltött napokkal arányosan, ez az összeg azonban nem lehet nagyobb az országos bruttó átlagbér 75 százalékánál.  Amint az alkalmazott visszamegy a munkahelyére, a hónap hátralevő részében már a teljes bérét kapja.

A fizetést a munkaadó előlegezi meg. A pénzt azonban az állam 60 napon belül visszafizeti az Országos Munkaerő-elhelyezési Ügynökséghez benyújtott kérés alapján – olvasható a kormányhatározatban.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?