Koronavírus: szinte leáll az élet Székelyudvarhelyen is

Bezár a korcsolyapálya, az ócskapiac, a múzeum, a színház, a templomok, tilos minden sport-, kulturális, művészeti esemény szervezése és megtartása - mondhatni, szinte leáll az élet a Küküllő-menti városban.

Szerdán, március 11-én tartotta rendkívüli ülését az udvarhelyi városházán a helyi katasztrófavédelmi bizottság. A délelőtti tanácskozáson a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a következő döntések születtek:

  • A bárok, szórakozóhelyek, kávézók, kocsmák a tömeges rendezvények elkerülése érdekében 23 órakor egységesen be kell hogy zárjanak.
  • A zsúfoltság elkerülése érdekében a közintézményeknél, a polgármesteri hivatalnál az ügyfélfogadás elsősorban online és telefonos úton fog történni az elkövetkező időszakban.
  • A vasárnapi ócskapiac március 31-ig zárva tart.

A koradélutáni ülésén a polgármesteri hivatal az előbbi intézkedéseket mintegy kiegészítve, további lépéseket fogadott el:

  • Csütörtöktől bezár a Városi Műjégpálya.
  • Az országos rendelkezésekkel összhangban a Haáz Rezső Múzeum nem fogad látogatókat ebben a hónapban.
  • A városban tilos a közintézmények esetében minden sport-, kulturális, művészeti esemény szervezése és megtartása. Így márciusban nem lesz előadása a Tomcsa Sándor Színháznak, az Udvarhely Táncműhelynek, nem tartja meg tárlatnyitóját a Művelődési Ház, a Székelyföldi Filharmónia hangversenyei elmaradnak és a Városi Könyvtár is lemondja rendezvényeit.
  • Az egyéb események esetében a megyei közegészségügyi igazgatóság jóváhagyását követően, a helyi bizottság dönt az események megtartásáról.
  • A város területén tilos bármilyen beltéri esemény szervezése, amely 100 főnél nagyobb tömeggel jár, beleértve a templomi eseményeket is.

Több olyan intézkedést is bevezettek, amely a polgármesteri hivatal működését érinti. Az irodák ügyfélfogadási programja alatt a városházán korlátozzák a belépő személyek számát. Az ügyfélfogadást elsősorban telefonon és e-mailen keresztül bonyolítják. Ehhez a központi vezetékes telefon mellett elérhetővé tesznek minden iroda esetében egy szolgálati telefonszámot, valamint egy kapcsolati e-mailcímet.

A következő időszakban a polgármesteri hivatal minden lakóhoz tájékoztató kiadványt juttat el a megelőzés érdekében. A székelyudvarhelyieket arra kérik, hogy vigyázzanak magukra, családjaikra és felelősséggel kezeljék a kialakult helyzetet. Igyekezzenek kerülni a zsúfolt helyeket és tartsák be a hatóságok utasításait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?