Koronavírus: jó esélye van a fertőzés elkerülésére, ha ezt a 15 pontot betartja

Tizenöt pontból álló javaslatcsomagot állított össze a koronavírus terjedésének megállításával megbízott Stratégiai Kommunikációs Csoport.

1. Kerüljük azokat a zsúfolt helyeket, ahol potenciálisan sok személlyel kerülhetünk közvetlen kapcsolatba. Ilyenek például a rendezvények, üzleti sorok, zsúfolt közszállítási eszközök, játszóterek, edzőtermek. Lehetőleg ne vigyük a gyerekeket olyan helyekre, ahol olyan játékok vannak, amelyeket sokan megérintenek.

2. Csökkentsük a minimumra a fizikai kapcsolatot minden – a közvetlen családon kívüli – személlyel. Ne fogjunk kezet, ne ölelkezzünk, ne pusziljuk arcon senkit, ne csókoljunk kezet senkinek, ne érintsük meg senkinek az arcát. Javasolt a közvetlen családtagokkal is csak azután létesíteni fizikai kontaktust hazatérését után, hogy fertőtlenítettük kezünket.

3. Kerüljük azoknak a felületeknek a megérintését, amelyeket sokan megfognak, ilyenek például a karfák, kilincsek, fogantyúk, liftgomb vagy bejárati csengők. Amennyiben mégis elkerülhetetlen ezeknek a megérintése, akkor egyszer használatos zsebkendőkkel nyúljunk hozzájuk.

4. Ne közelítsünk senkihez másfél méternél kisebb távolságra. Amennyiben közszállítási eszközön vagyunk ne álljunk senkivel se szembe. A közszállítási eszközökről való leszállás után fertőtlenítsük a kezünket mielőtt arcunkhoz, orrunkhoz vagy szánkhoz érünk vele.

5. Lehetőleg használjunk alternatív útvonalakat, hogy elkerüljük a zsúfolt tereket. Ha programunk lehetővé teszi, akkor olyan órákban menjünk ki, amikor kevesen vannak az utcán. Városi környezetben kisebb távolságok megtételére használjunk inkább biciklit, rollert vagy gyalogosan közlekedjünk.

6. Lehetőleg ne utazzunk olyan országokba, amelyekben nagy számú COVID-19-es fertőzöttet mutattak ki és az onnan hazatérni szándékozókat lehetőleg beszéljük le arról, hogy hazajöjjenek. A koronavírus nemzetközi elterjedésének térképét itt lehet nyomon követni. Ha mégis kénytelenek voltunk elutazni egy vörös vagy sárga színű fertőzöttségi szinttel jelölt országba vagy régióba, akkor hazaérkezésünk után 14 napos karanténba kell vonulnunk családunkkal együtt.

7. Lehetőleg kerüljük a készpénzes kifizetéseket, a bankjegyek és pénzérmék használata elősegíti a fertőzések terjedését.  

8. Ha lehetőségünk van rá, akkor dolgozzunk otthonról. A munkaügyi minisztérium erre vonatkozó javaslata itt tanulmányozható.

9. Szigorúan tartsuk be a hatóságok által javasolt tisztálkodási szabályokat, hiszen így magunkat és családtagjainkat is egészségét is védelmezzük. Ha meghűlésre vagy influenzára jellemtő tüneteket észlelünk magunkon, akkor használjunk védőmaszkot a hozzánk közel álló személyek megóvása érdekében. Mossunk kezet legalább 20 másodpercig vízzel és szappannal minden olyan alkalom után, amikor potenciálisan fertőzött felülettel érintkeztünk. Lehetőleg használjunk papírtörülköző. Ne érintsük meg arcunkat, szánkat vagy orrunkat kezünk fertőtlenítése nélkül. Tüsszentéskor vagy köhögéskor használjunk egyszer használatos papír zsebkendőt, amelyet utána dobjunk szemétbe. Fertőtlenítsünk alkohol vagy klór alapú fertőtlenítő szerrel minden olyan felületet – otthon vagy munkahelyen – amellyel gyakran érintkezésbe lépünk. Szellőztessünk gyakran. Csak orvosi utasításra szedjünk antibiotikumot. Ne igyunk senki után, ne használjuk senki evőeszközeit. Ne lépjünk kapcsolatba olyan személyekkel, akik otthoni elkülönítésben vannak. A védőmaszknak a szánkat és az orrunkat is el kell takarnia.

10. Ne feledkezzünk meg a koronavírus specifikus tüneteiről (köhögés, hőemelkedés, légzési nehézségek), mert így időben gyanút foghatunk olyan személyek esetében, akik nem is sejtik, hogy a koronavírus hordozói. Csak hivatalos forrásokból tájékozódjunk a járvánnyal kapcsolatban. További információkat a 0800.800.358 számon kérhetünk. Sürgősségi esetekben ne ezt a számot tárcsázzuk, hanem az 112-es segélyhívó számon kérjünk segítséget!

11. Lehetőleg ne tegyük ki a 65 év fölötti személyeket annak, hogy zsúfolt terekben mozogjanak. A statisztikák szerint ez a korcsoport számít a legveszélyeztetettebbnek, különösen akkor ha egyéb krónikus betegségekben is szenvednek.

12. Jelezzük a hatóságoknak, ha olyan személyről van tudomásunk, aki kapcsolatba lépett koronavírussal fertőzött személlyel, vagy ha tudomásunk van olyan személyekről, akik vörös fertőzöttségi zónából tértek haza és nincsenek karanténban vagy otthoni elkülönítésben. Legyünk óvatosak, mert a vírust olyan személyek is terjeszthetik, akik látszólag egészségesek.
13. Azonnal jelezzük háziorvosunknak, ha vörös fertőzöttségi szintű országból tértünk haza.

14. Maradjunk otthon, ha grippé vagy meghűlés jeleit észleljük magunkon és kérjünk – telefonon – tanácsot a háziorvosunktól. Ne menjünk sürgősségire a panaszunkkal, mert amennyiben koronavírussal fertőzöttek vagyunk más személyeket is megfertőzhetünk. A koronavírussal fertőzött személyek elszállítását csak szakemberek tudják biztonságos körülmények között elvégezni.  

15. Ha otthoni elkülönítésben vagyunk, akkor szigorúan tartsuk be a hatóságok rendelkezéseit. Semmilyen körülmények között ne hagyjuk el otthonunkat 14 napig, ne fogadjunk látogatókat és ne létesítsünk közvetlen fizikai kapcsolatot azokkal a személyekkel, akik élelmiszerrel ellátnak. Az otthoni elkülönítésre vonatkozó rendeletek megszegése 20 ezer lejig terjedő bírsággal és büntetőügyi eljárás elindításával sújtható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?