Kötelezővé válhatnak a védőoltások: végszavazásra vár a törvénytervezet

A védőoltások kötelezővé tételéről szóló módosító javaslatot fogadott el a képviselőház egészségügyi szakbizottsága. A testület hétfőn tárgyalta az oltástörvény tervezetét, amelyről döntő házként kell szavaznia a képviselőháznak.

Az ülést követően az alsóházi szakbizottság elnöke, Florin Buicu rámutatott, a tervezet eredetileg csak az oltásokról való tájékozódás kötelezővé tételét írta elő, a hétfőn elfogadott módósítás azonban már a védőoltások kötelezővé tételéről rendelkezik. Ugyanakkor törölték az eredeti törvényszövegből az alapértelmezett hozzájárulásról szóló részt. „Az alapértelmezett hozzájárulás azt jelentette volna, hogy az oltás beadásához szükséges hozzájárulást eleve adottnak tekintik. Nem, ezt a hozzájárulást minden esetben meg kell szerezni” – magyarázta.

A tervezet által előírt büntetések nem változtak, a törvénybe foglaltak be nem tartása esetén előbb figyelmeztetnek, aztán bírságot rónak ki, amelynek összege 10 ezer lejig terjedhet. Buicu kiemelte, ideiglenes érvényű vagy végleges ellenjavallat esetén a szülők megtagadhatják az oltások beadatását.

A koronavírus gyorsította fel a folyamatot

Az oltások kötelezővé tételét ellenzők hétfői, bukaresti tiltakozása kapcsán Buicu azt mondta, néhány, a szülőket érintő „védelmi mechanizmust” is bevezettek a törvénybe. Így azokban az esetekben, „amikor az oltások mellékhatásaival kapcsolatos problémák jelentkeznek”, az egészségügyi minisztérium állja a kezelés költségeit. „Ugyanakkor a gyártóknak kell vállalniuk a felelősséget az esetleges balesetekért” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy miért késett ilyen sokáig a már 2017 óta a parlamentben levő tervezet megvitatása, Buicu elismerte, hogy a koronavírus-járvány jelentette kockázat gyorsította fel a folyamatot. A törvénnyel nem az az elsődleges cél, hogy büntessék meg a szülőket, hanem hogy szabják meg pontosan az egészségügyi minisztérium, az egészségbiztosítási pénztár és a megyei közegészségügyi igazgatóságok felelősségét és hatáskörét e tekintetben – hívta fel a figyelmet Buicu.

(Címlapi illusztráció forrása: Getty Images)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?