FRISSÍTVE - Kormányalakítás: a PNL Johannisra bízza a döntést, a PSD szakértői kormányt javasol

FRISSÍTVE - A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányon maradna, de Klaus Johannisra államfőre bízza, hogy kinek ad kormányalakítási megbízást.

A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) egy szakértői kabinet vagy nemzeti egységkormány megalakítását nevezte elfogadhatónak szerdán az elnöki hivatalban folytatott kormányalakítási tárgyalásokon. Marcel Ciolacu házelnök, a PSD ideiglenes elnöke elmondta: a PSD ezúttal nem tett javaslatot a miniszterelnök személyére és a kormány összetételére sem. Azt is leszögezte: a PSD nem szavaz bizalmat olyan kormánynak, amelyben a PNL politikusai is részt vesznek.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy kész - a PNL-lel koalíciót alkotva - kormányra lépni, és a párttal választási szövetségben lévő, parlamenti képviselet nélküli Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnökét, Dacian Ciolos volt kormányfőt javasolta miniszterelnöknek.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt hangoztatta az államfővel folytatott tárgyalások után, hogy a legjobb megoldás egy koalíciós politikai kormány lenne. "Egy olyan kormány, amely több, mint egy kisebbségi liberális kormány. Nem támogatunk egy szakértői kormányt és nem hiszünk abban, hogy egy egyszínű, kisebbségi kormány érvényesülni tudna" - nyilatkozta Kelemen, aki szerint az előre hozott választásokat "el kell felejteni", mert az nem jelent prioritást jelenleg a lakosság számára.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) egy független kormányfőt támogatna - mondta el szerdán Călin Popescu-Tăriceanu pártelnök, miután a Cotroceni-palotában tanácskozott a Klaus Iohannis államfővel. "Az optimális megoldás egy ilyen helyzetben egy független miniszterelnök kinevezése, aki egy olyan kormányt vezet, amelynek legfontosabb megbízatása a választások megszervezése lenne" - nyilatkozta az ALDE elnöke.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) Cristian Diaconescut javasolja a miniszterelnöki tisztségre - közölte a tárgyalásokat követően az alakulat elnöke, Eugen Tomac. "Úgy véljük, jogunk van kérni ezt a tisztséget" - jelentette ki Tomac. 

A Pro Románia párt stabil kormányt szeretne, és képes lenne miniszterelnök-jelöltként parlamenti többséget létrehozni - jelentette ki Victor Ponta a találkozó után. "Ezt a megoldást hajlandók vagyunk támogatni. (...) Nem vagyok egy meghátráló típus, de meglepetésre sem számítok' - nyilatkozta Ponta a Cotroceni palotában lezajlott megbeszélés után. Azt is elmondta, az általa vezetett párt hajlandó tárgyalni az államfő által megbízott miniszterelnök-jelölttel, kivételt ez alól csak Ludovic Orban képez.

Az újabb egyeztetéseket az tette szükségessé, hogy Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, ügyvivő kormányfő kedden visszaadta kormányalakítási megbízását, miután a parlament nem szavazott bizalmat az új kormánynak a házszabály által megszabott 15 nap alatt. Johannis várhatóan még szerda este megnevezi következő miniszterelnök-jelöltjét.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?