Kelemen Hunor: az RMDSZ nem akar többé „hason csúszó” kormányt

Olyan miniszterelnökre van szüksége Romániának, aki képes egy parlamenti többséget maga mögé állítani ahhoz, hogy az év végéig tisztességesen el tudjon vezetni egy többpárti kormányt – jelentette ki a Maszolnak Kelemen Hunor.

A szövetségi elnököt az elnöki hivatalban szerda délután kezdődő konzultációsorozat előtt kérdeztük arról, hogy milyen álláspontot képvisel majd az RMDSZ az államfővel folytatott kormányalakítási tárgyalásokon. Az államfő azután hívta újra konzultációra a pártokat, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje, Ludovic Orban visszaadta a kormányalakítási megbízását Klaus Johannisnak.

Kelemen Hunor elmondta, a kormányalakítás perspektívájából három forgatókönyvet tart kézenfekvőnek. Az egyik, hogy az államfő ismét egy PNL-s politikust javasol miniszterelnöknek, aki koalíciós kormányt alakít. Ez lenne az RMDSZ elnöke szerinte jelenleg a legindokoltabb lépés. A másik forgatókönyv, hogy kialakul egy parlamenti többség, amelyik előre hozott választásokat akar, és megteszi az ehhez szükséges lépéseket. „Ebben kevésbé hiszek” – jegyezte meg Kelemen Hunor. A harmadik változat szerinte az, hogy az államfő kijelöl valakit miniszterelnöknek, „aztán majd lesz valahogy”.

Az államfő a következő sorrendben várja szerdán hivatalába a pártokat: 16 órától a Nemzeti Liberális Párt (PNL); 16 óra 30 perctől a Szociáldemokrata Párt (PSD); 17 órától a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR); 17 óra 30 perctől az RMDSZ; 18 órától a Népi Mozgalom Párt (PMP); 18 óra 30 perctől a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE); 19 órától a Pro Európa frakció; 19 óra 30 perctől a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja.

Az RMDSZ-elnök kérdésünkre elmondta, a technokrata kormánynak nem látja értelmét, mert a politikai felelősséget vállalni kell az ország kormányzásáért. „Nem látom ezt járható útnak” – fogalmazott. Kelemen Hunor egy nemzeti egységkormány megalakulását sem látja kivitelezhetőnek. „Akkora most a bizalmatlanság a parlamenti pártok között, hogy egy összpárti koalíció elképzelhetetlen” – magyarázta.

A szövetségi elnök elmondta: közölni fogja az államfővel, hogy szerinte olyan miniszterelnökre van szükség, aki képes egy parlamenti többséget maga mögé állítani ahhoz, hogy az év végéig tisztességesen el tudja vezetni a kormányt. Kelemen Hunor elképzelhetőnek tartja, hogy ez a koalíció akár a parlamenti választások után is megmaradjon. „Nyilván, ez a választások eredményétől is függ”—jegyezte meg.

A politikus hangsúlyozta, a többpárti kormányzáshoz koalíciós egyezségekre lesz szükség, nem csak a kormány programjáról, hanem arról is, hogy a kabinet milyen lépéseket nem tehet meg. „Nem szabad eljutnunk oda, hogy májusban, júniusban ismét megbukik a kormány amiatt, mert elkezdett kalandozni” – utalt Kelemen Hunor arra, hogy az Orban-kabinet is azért bukott meg, mert korábbi egyezségeket megszegve felelősségvállalással akarta módosítani a helyhatósági választási törvényt.

Az RMDSZ nem javasol miniszterelnök-jelöltet az államfőnek a konzultáción. „Ha Klaus Johannis igényt tartott volna arra, hogy javasoljunk valakit, akkor ezt jelezte volna. Ilyen jelzés nem volt. Nem vállalom azt a politikai bohóckodást, hogy jelöljek valakit csak azért, hogy a neve elhangzodjon” – fogalmazott Kelemen.

A politikus ugyanakkor kétli, hogy az államfő valós konzultációt akar, mert ha valóban fontos lenne számára a pártok véleménye, akkor hosszabb időt szánna a kormányalakításról szóló tárgyalásokra. „Jó lenne, ha Klaus Johannis a pártok közötti közvetítői szerepét nem úgy tekintené, hogy ő ül középen, és átmennek rajta mások gondolatai” – jegyezte meg.

A kormányra lépésről: ha hívnak, majd eldöntjük

Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ részt venne-e egy többpárti kormányban, Kelemen Hunor kijelentette: erről csak akkor döntenek, ha érkezik hozzájuk ilyen irányú felkérés. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az első Orban-kabinet megalakulásakor sem volt prioritás az RMDSZ számára a kormányra lépés.

Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ támogatna-e a parlamentből egy liberális miniszterelnök által vezetett kormányt, ahogyan az első Orban-kabinet esetében eljárt, a szövetségi elnök ismét hangsúlyozta: miniszterelnöknek egy pártközi egyezségen alapuló parlamenti többségre lesz szüksége, mert e nélkül csak „hason csúszó” kormánya lesz.

„Ha a koronavírus terjedése és a gazdasági helyzet miatt az előre hozott választásokat elfelejtjük, akkor mégis csak az lenne a hasznosabb, hogy póbáljunk hosszabb távon gondolkodni, és ehhez egy koalíciót hozzárendelni. Ezt az államelnöknek is meg kellene értenie, mert nélküle ezt nem is lehet megvalósítani” – mondta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök nem kívánta kommentálni azokat a sajtóhíreket, miszerint Nicolae Ciucă védelmi miniszter vagy Bogdan Aurescu külügyminiszter is esélyes arra, hogy kormányalakítási megbízást kapjon. Utóbbiról mindazonáltal megjegyezte: személye elfogadhatatlan az RMDSZ számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?