Elutasította a szenátus jogi bizottsága a parlamenti választási törvényt módosító rendeletet

Pozitívan véleményezte a szenátus jogi bizottsága az előre hozott parlamenti választások kiírását célzó sürgősségi kormányrendelet elutasítását.

A bizottság által jóváhagyott, és az RMDSZ által előterjesztett módosító javaslat értelmében „tervezet a sürgősségi kormányrendelet elfogadásáról” a „tervezet a sürgősségi kormányrendelet elutasítására” változtatták a jogszabály címét.

Şerban Nicolae, a jogi bizottság elnöke és a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora a sürgősségi rendeletet elutasító jogszabály elfogadására tett javaslatot, amit a bizottság tagjai 8 igen és 3 nem vokssal elfogadtak. A felsőház az első megkeresett ház az ügyben, így a rendeletet elutasító jogszabálytervezet ezután a szenátus plénuma elé kerül megvitatásra és szavazásra.

Mint ismert, közvetlenül megbuktatása előtt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormánya sürgősségi kormányrendeletet hozott a parlamenti választási törvény módosításáról, amely pénteken megjelent a Hivatalos Közlönyben. Ebben többek között három napos szavazást vezetnek be a diaszpórában, a diaszpórát képviselő parlamenti képviselők számának megduplázását írja elő, illetve azt is, hogy nemcsak a lekhelyük szerinti megyében, hanem az ország bármely szavazókörzetben voksolhatnak a választópolgárok.

Az RMDSZ hétfőn jelezte, hogy a Nép Ügyvédjéhez fordul az ügyben, hogy támadja meg a szóban forgó sürgősségi rendeletet. Kelemen Hunor a választási rendszer burkolt módosításaként értékelte a változtatásokat.

(Címlapfotó forrása: InquamPhotos / Octav Ganea)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?