A Nép Ügyvédjéhez fordul az RMDSZ „a választási rendszer burkolt módosítása” miatt

Az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja a választási rendszer burkolt módosítását, ezért a Nép Ügyvédjéhez fordul, hogy támadja meg a parlamenti választási törvényt módosító, a Hivatalos Közlönyben megjelent sürgősségi kormányrendelete – jelentette be hétfőn a szövetség.

„Ma levelet írtam Renate Webernek, amelyben amellett érveltem, hogy elfogadhatatlannak tartjuk a választási rendszer burkolt módosítását, mert ennek több pontja is alkotmányellenes” – idézi a szövetségi elnököt az RMDSZ hétfői hírlevele. Hozzátette: bízik abban, hogy a Nép Ügyvédje megtámadja az alkotmánybíróságon a sürgősségi kormányrendeletet.

Mint ismert, Kelemen Hunor már a múlt héten jelezte, hogy a Nép Ügyvédjéhez fordul, ha megjelenik a Hivatalos Közlönyben az a sürgősségi kormányrendelet, amely lehetővé teszi hogy a választópolgárok nemcsak a lakhelyük szerinti megyében, hanem az ország bármely választókerületében leadhassák szavazatukat a parlamenti választásokon.

„Ezzel teljesen eltorzítják az eredményeket. Mert ha Kolozs megyében szavazhat az a 100 ezer egyetemista, plusz az a 60-70 ezer ember, aki Kolozsváron él, de nincsen semmiféle tartózkodási engedélye, ezzel felborítják a Kolozs megyei eredményeket, ugyanis azt a megye lakossága alapján számolják, ki, hogy mennyi képviselői és szenátori mandátuma van egy megyének" – magyarázta korábban az RMDSZ elnöke.  

Leszögezte: alkotmányellenes lenne, ezért az is elfogadhatatlan, hogy az előre hozott parlamenti választásokat a júniusban megtartandó önkormányzati választásokkal egy napon szervezzék meg. „Mi előre hozott választást szeretnénk, de nem annak árán, hogy az egész választási rendszert felülírják burkoltan, és nem annak árán, hogy alkotmányellenesen egy napra teszik a két választást, és nem olyan körülmények között, hogy már elkezdődött az eljárás és közben a játékszabályokat módosítják" – nyomatékosította a magyar érdekképviselet vezetője.

Kapcsolódók

Kimaradt?