A PSD még nem döntötte el, hogy részt vesz-e a kormány beiktatásáról szóló szavazáson

A Szociáldemokrata Párt (PSD) február 19-én, a jövő szerdán dönti el, hogy képviselői és szenátorai részt vesznek-e az új Orban-kormány beiktatásáról szóló parlamenti szavazáson.

Daniel Suciu PSD-s képviselő elmondta: elképzelhető, hogy amíg az alkotmánybíróság nem hoz döntést az általuk benyújtott óvással kapcsolatban – a PSD szerint sérti az alkotmányt, hogy Klaus Johannis államfő ismét Ludovic Orbant jelölte miniszterelnöknek, akinek a kormánya a múlt héten megbukott a bizalmatlansági indítvány megszavazásával –, el sem mennek a parlament ülésére.

Suciu szerint a parlamentben „van egy, a PSD és a Pro Románia párt alkotta többség, amely javaslatot tett az új kormányfő személyére”, de azt nem vette figyelembe Johannis. A két párt közös kiszemeltje Remus Pricopie egykori oktatási miniszter volt a miniszterelnöki tisztségre.

Az új kormány beiktatásáról szóló szavazást február 24-re, hétfőre tűzték ki. A kabinet beiktatásához 233 szenátor és képviselő voksára van szükség. A Nemzeti Liberális Párt korábban bejelentette, hogy törvényhozói nem szavazzák meg saját kormányukat – így akarják kiprovokálni az előre hozott parlamenti választásokat.

(Nyitókép: Daniel Suciu | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?