banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Június 14-re vagy 21-re írják ki a helyhatósági választásokat

Az idei helyhatósági választásokat június 14-én vagy 21-én tartják meg – közölte vasárnap este a B1 televízió műsorában Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő emlékeztetett: a helyi választottak mandátuma négy évvel az eskületétel után, június második felében jár le, ezért a választásokat legkésőbb június 21-ére ki kell írni.

Hozzátette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem mondott le arról, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák meg: szeretnék elérni azt, hogy a képviselőház tűzze napirendre az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot, amelyet még 2017-ben nyújtottak be a parlamentbe (a kormány felelősségvállalással akarta bevezetni a törvénymódosítást, de ezt a Szociáldemokrata Párt az RMDSZ-szel együtt megakadályozta a bizalmatlansági indítvány benyújtásával és annak múltheti megszavazásával).

A miniszterelnök elismerte, hogy ez nem lesz egyszerű, hisz a liberálisoknak és szövetségeseiknek nincs többségük a képviselőházban. Ami az előre hozott parlamenti választások időpontját illeti, Orban szerint ez több mindentől függ, legvalószínűbb, hogy erre június közepén kerül sor.

A miniszterelnök nem zárta ki a helyi választási megállapodásokat sem abból a célból, hogy a PNL és szövetségesei „verjék meg” a Szociáldemokrata Pártot (PSD) mindenütt, ahol lehetséges. Orban elmondta: minden nagyobb településen közvélemény-kutatásokat fognak végezni, hogy a legnépszerűbb jelölteket állítsák, és az a céljuk, hogy minél nagyobb arányú győzelmet arassanak a PSD fölött.

Ezért a célkitűzésért nem zárják ki, hogy helyi szinten egyezséget kössenek annak a két pártnak a képviselőivel, amelyekkel „együtt voltak ellenzékben” – ez a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) – az utóbbi időben a parlamentben.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?