Faragó Péter: még mindig nem tudjuk, mit tartalmaz a 25 sürgősségi kormányrendelet többsége

A jelenlegi belpolitikai válság megoldását az előre hozott parlamenti választások nyár eleji megszervezése jelentené, de ezt az RMDSZ csak úgy tartja kivitelezhetőnek, ha mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító választási törvény alapján tartják meg azokat – jelentette ki pénteki aradi sajtótájékoztatóján Faragó Péter parlamenti képviselő. Az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke szerint az Orban-kormány a bukása előtti órákban hozott sürgősségi rendelettel beavatkozott a választások tisztaságába.

Az RMDSZ-t nem csak megdöbbentette az, hogy a Ludovic Orban vezette kormány kedd éjszaka, a bizalmatlansági indítvány szerdai szavazása előtt néhány órával 25 sürgősségi rendeletet fogadott el, de egyenesen elfogadhatatlan a számára az, hogy homályban tartják a közvéleményt azok tartalmát illetően.

„Ennek a rendeletlavinának a többsége még mindig nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, tehát azt sem tudjuk, hogy mi áll bennük – mondta a képviselő. – Az előre hozott parlamenti választásokat szabályozó rendeletről is csak nem hivatalos értesüléseink vannak, éspedig az, hogy belefoglaltak olyan dolgokat, amelyeknek semmi köze nincs a lebonyolításhoz, ellenben befolyásolhatják az eredményeket.”

Faragó Péter főleg azt nehezményezte – amit Kelemen Hunor szövetségi elnök is kifogásolt –, hogy a rendelet értelmében a parlamenti választásokon bárki az ország bármelyik szavazóhelyiségében leadhatja voksát.

„Ez rendben van az európai parlamenti vagy az elnökválasztások alkalmával, de a parlamenti választáson megyei listákra szavazunk, nem pedig országos listákra. Azzal egyetértek, hogy egy megyén belül bárki bárhol szavazhasson, ha az állandó lakcíme vagy ideiglenes tartózkodási engedélye abba a megyébe szól, de ha több ezer idegen is ott voksol, az nagy mértékben befolyásolhatja a végeredményt” – mondta. Faragó szerint ez főleg a szórványmegyékben érinti hátrányosan a magyar érdekképviseletet, amelyekben az eddigieknél kisebb esélyük lesz az RMDSZ jelöltjeinek parlamenti mandátumot szerezniük.

A képviselő kitért arra is, hogy a szociáldemokraták (PSD) által kezdeményezett, a kétfordulós polgármester-választás törvényének felelősségvállalás általi elfogadása miatt benyújtott bizalmatlansági indítvány megszavazása volt az RMDSZ számára az egyetlen törvényes mód, hogy a szövetség megakadályozza a választási törvény módosítását. „Sehol a világon nem változtatnak négy hónappal a választások előtt a választási törvényen, de ami még lényegesebb: senki ne várja el tőlünk, hogy elfogadjuk a saját és a magyar közösség érdekeit sértő törvényt. Többször bebizonyosodott, amikor még kétfordulós polgármester-választás volt, hogy a második fordulóba jutott jelöltjeink csak azért veszítettek, mert a román választók csak azért nem szavaztak rájuk, nehogy egy magyar vezesse az adott települést. A második fordulóban leadott szavazat mindig valami vagy valaki ellen szól, nem pedig egy jelölt és annak programja mellett” – magyarázta Faragó Péter.

 

Az Arad megyei képviselő szerint az előre hozott parlamenti választásokat júniusig-júliusig meg kellene tartani, de legalább egy hét eltéréssel a helyhatósági választásoktól. Később nem lenne értelme a normális körülmények között december első vasárnapján esedékes választásokat korábbra hozni – vélte. Faragó szerint a helyi és megyei önkormányzati képviselőtestületek és az új parlament szinte egy idejű megalakulásával kezdetét vehetné egy több éves nyugodt időszak, amikor nem a pártok közötti harcok, hanem a viták és észérvek ütköztetése mentén alakíthatnák az ország közpolitikáit, és elejét vehetnék egy több hónapos instabilitásnak, ami alatt a (jelenleg ügyvivő) kormány és a parlament kölcsönösen akadályozná egymás munkáját.

Kapcsolódók

Kimaradt?