Egyesítik erőiket: a pártfúzióról döntött az USR és a PLUS

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) főbb döntéshozó testületei szombaton megbízták a két párt országos tanácsát, hogy kezdjék el a két politikai alakulat fúziójának előkészítését – tájékoztat közleményében az USR–PLUS Szövetség.

„Az USR és a PLUS a fúzió felé tart. Az USR és a PLUS ma döntött az egyesüléshez szükséges lépésekről" – áll a közleményben.

Ebben azt is leszögezik, hogy a két párt kongresszusa együttes ülésen hagyja majd jóvá a fúzió feltételeit, valamikor júliusban.

Az USR tagjainak egyébként több mint 91 százaléka arra szavazott, hogy az alakulat jobbközép pártként határozza meg magát.  A párt vezetősége által a témában meghirdetett és szombaton zárult belső közvélemény-kutatáson az USR több mint 12 ezer tagja vett részt (ami több mint 56 százalékos részvételt jelent), és közülük az elsöprő többség arra adta voksát, hogy az USR jobbközép pártként határozza meg magát.

A belső konzultációt Dan Barna elnök kezdeményezésére hirdették meg, és hét napon át zajlott. „Ez nem álláspontunk megváltoztatását, hanem annak megerősítését jelenti. Én már pártelnökké választásomkor azt mondtam, hogy jobbközép párt vagyunk, és mindent, amit az elmúlt években tettünk, ennek szellemében tettük " – idézi a közlemény Dan Barnát.

Az elnök szerint jelenleg a helyhatósági és a parlamenti választások előkészítése jelenti a prioritást pártja számára, és az ideológiai profil meghatározása segíti az alakulatot a román állampolgárokkal folytatott állandó párbeszédben.

(Nyitóképen: Dacian Cioloș, a PLUS és Dan Barna, az USR elnöke | INQUSM Photos / Octav Ganea)

Kapcsolódók

Kimaradt?