Kormányalakítás: az USR is előre hozott választásokat szeretne

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az előre hozott választások kiírását tartja a legmegfelelőbb megoldásnak Románia számára - Dan Barna pártelnök szerint ezt az álláspontot ismertették a Klaus Johannis elnökkel csütörtökön folytatott kormányalakítási tárgyalásokon.

„Közöltem az államfővel, hogy jelenleg az előre hozott választások jelentik az erkölcsös, etikus, helyes és szükséges megoldást Románia számára. Minden egyéb sajnos csak folytatása lenne az elmúlt három hónapnak, azaz lehet egy kormányunk, amely valójában nem tud kormányozni (...). Ezért nem szavazzuk meg a következő kormányt, hogy még egy lépést tegyünk az előre hozott választások felé” - hangoztatta Barna.

Hozzátette: megvitatta az államfővel azt a lehetséges forgatókönyvet is, amelyben nem sikerül előre hozott választásokat kiírni. Ebben az esetben az USR részt vállalna a kormányban, hogy biztos lehessen abban, a kabinet sürgősségi rendelettel bevezeti a kétfordulós polgármester-választást.

„Két dolgot kértünk az államfőtől: egyrészt ha nem lehetne kiírni az előre hozott választásokat, akkor akárkit jelöl miniszterelnöknek, győződjön meg arról, hogy leendő kormányának programjában szerepel egy sürgősségi kormányrendelet, amellyel úgy módosítják a helyhatósági választási törvényt, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák meg (...) Másrészt pedig hogy a kormánynak legyenek USR-s tagjai, éppen azért, hogy biztosítsák ennek végrehajtását" - mondta az USR vezetője.

Dan Barna közölte: az államfővel való tárgyalásokon az USR Dacian Cioloşt nevezte meg miniszterelnök-jelöltnek.

Klaus Johannis államfő kormányalakítási tárgyalásokra hívta csütörtökre a Cotroceni-palotába a parlamenti pártok képviselőit, miután szerdán a törvényhozás a bizalmatlansági indítvány elfogadásával megbuktatta az Orban-kabinetet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?