FRISSÍTVE - Panaszt tett a rendőrségen a gyergyóditrói pékség vezetője

FRISSÍTVE: Büntetőjogi panaszt nyújtott be a gyergyószentmiklósi rendőrségen a két Srí Lanka-i munkást foglalkoztató gyergyóditrói pékség vezetője fenyegetés, gyűlöletkeltés, diszkriminációra való felbujtás és közrendháborítás miatt. FRISSÍTÉS: A vállalkozók 17 személy ellen tettek feljelentést, köztük Biró Károly segédlelkész ellen is. 

A hírt megerősítette a Hargita megyei rendőrség szóvivője, Gheorghe Filip, aki arról is tájékoztatott, hogy a panaszt hozzácsatolják az eset kapcsán korábban nyitott ügyiratcsomóhoz, írja az Agerpres.

Filip közölte, hogy a gyergyóditrói pékség ügyvédje által küldött panaszt február 3-án iktatták. A beadvány megfogalmazói szerint fenyegetés, gyűlöletkeltés, hátrányos megkülönböztetés, közrendháborítás történt, valamint sérült a 2002/31-es sürgősségi kormányrendelet előírása, amely tilt minden fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetet, szimbólumot vagy cselekedetet.

Az ügy kapcsán kivizsgálás folyik, a további törvényes lépésekről döntő illetékes hatóság a gyergyószentmiklósi bírósági ügyészség. Gheorghe Filip nem árulta el, hogy ki ellen nyújtottak be panaszt a vállalkozók.

A pékség vezetősége szerint fenyegetést kaptak a Srí Lanka-i munkásoknak szállást adó lakástulajdonosok a helybéliektől, így a két ázsiai munkavállalót Gyergyószentmiklósra kellett költöztetni. Ugyanakkor a „Migránsmentes Ditrót akarunk” Facebook-csoportban gyűlöletkeltő üzenetek jelentek meg a két Srí Lanka-i személy ellen.

A gyergyóditrói pékségnél egyébként hétfőn ellenőrzést végzett a Hargita megyei munkaügyi felügyelőség, és 13 000 lejes bírságot rótt ki a vállalatra, egyrészt nem engedélyezett kazánok használatáért, másrészt amiatt, hogy a cég nem tartotta be a heti pihenőnapokra vonatkozó törvényes előírást.

FRISSÍTÉS: A Mediafax hírügynökség cikke alapján az MTI arról ír, hogy a pékség tulajdonosai 17 személy ellen tettek rendőrségi feljelentést, köztük a község római katolikus segédlelkésze, Biró Károly ellen is. 

Az 5 500 lakosú, 98 százalékban magyarok által lakott gyergyószéki Ditróban január közepén állt munkába két Srí Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk. A szombat délelőtt tartott falugyűlésen kiderült: a faluközösség haragja elsősorban a pékséget működtető helyi származású vállalkozó ellen irányul, aki azért nem talál helyi munkavállalókat, mert embertelenül bánik az alkalmazottaival.

(Címlapfotó forrása: news.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?