Brexit: a külügyminiszter szerint a román állampolgároknak nincs okuk aggódni

Nem kell aggódniuk a Nagy-Britanniában élő román állampolgároknak a brit EU-tagság péntek éjjeltől esedékes megszűnése miatt, mert az átmeneti időszak végéig nem változnak a jogaik – szögezte le Bogdan Aurescu külügyminiszter.

A tárcavezető a Digi 24 televíziónak adott interjúban úgy fogalmazott, „nincs ok aggodalomra és pánikra", mert február elsejétől az úgynevezett átmeneti időszak végéig, azaz 2020. december 31-éig mindössze annyi változik, hogy Nagy-Britannia nem vesz részt az uniós döntéshozatalban, az ország területén élő uniós állampolgárokkal kapcsolatban azonban év végéig még biztosan a jelenleg is érvényes jogi keretrendszer marad hatályban.

Azok, akik Nagy-Britanniában szeretnének letelepedni, 2021. június 30-áig igényelhetik a letelepedési vagy előzetes letelepedési státuszt – magyarázta a külügyi tárca vezetője, hozzátéve, hogy az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás a közeli családtagok helyzetét is szabályozza.

A miniszter rámutatott, a tervek szerint az Európai Unió és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatáról szóló tárgyalások október végéig tartanak majd, amikor az Európai Tanácsnak jóvá kellene hagynia a megállapodást. „Mi román és európai szemszögből egyaránt egy erős partnerségi viszonyt szeretnénk Nagy-Britanniával, amely a közös külpolitikai, biztonsági és gazdasági érdekekre és célkitűzésekre épül. Reméljük, lesz elegendő idő a tárgyalásokra" – fogalmazott.

Aurescu kiemelte, az idén december 31. után Nagy-Britanniában letelepedők helyzetét nem szabályozza a kilépési megállapodás, ezért fontos lenne, hogy olyan egyezség szülessen e téren az EU és az Egyesült Királyság között, amely lehetővé teszi, hogy a 27 uniós tagállam állampolgárai egyenlő bánásmódban részesüljenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?