Milyen hatással lesz a romániai gazdaságra a Brexit?

Nem okoz nagy sokkot a romániai gazdaságra, hogy Nagy-Britannia péntek éjszaka kilép az Európai Unióból – vélik a gazdasági elemzők.

A  Raiffeisen Bank vezető közgazdásza, Ionuț Dumitru elmondta, bár Románia és Nagy-Britannia között egyáltalán nem elhanyagolható a kereskedelmi együttműködés, nem a britekkel bonyolítjuk le a legtöbb adásvételt. Világos, hogy a Brexittel gyengül ez az együttműködés, ám Románia számára sokkal fontosabb, hogy mi történik Németországban – magyarázta.

A romániai gazdaság sokkal nagyobb mértékben függ Németországtól: 2018-ban 2,9 milliárd euró értékben exportáltunk Nagy-Britanniába, Németországba 15,5 milliárd euró értékben. Románia 2018-ban összesen 67,7 milliárd euró értékben exportált termékeket, szolgáltatásokat. Ami az importot illeti, Románia az említett évben 82,7 milliárd euró értékben hozott be az országba termékeket, szolgáltatásokat, ebből 1,7 milliárd euró a britektől érkezett.

Mindezzel együtt a romániai gazdaság néhány szektora nagyobb mértékben fogja megszenvedni a britek kilépését az EU-ból: a Romániában exportra gyártott autó-, és elektronikai cikkek alkatrészeinek 30 százaléka, illetve a textiliparban exportra gyártott termékek 23 százaléka Nagy-Britanniába megy.

A befektetések terén már jelentősebb lesz Romániában a Brexit, ugyanis a külföldi befektetők listáján a britek az Országos Statisztikai Hivatal 2017-es adatai szerint a hatodik helyen állnak 749 céggel, 57 ezer alkalmazottal és 32 milliárd lejes üzleti forgalommal. A kilépést követően 11 hónap áll Nagy-Britannia és az EU rendelkezésére, hogy kereskedelmi megállapodást kössenek, és minimálisra csökkentsék a Brexit hatását az uniós, így Románia gazdaságára.

Nagy-Britanniában körülbelül 450 ezer román állampolgár él, ezzel az ott élő romániai közösség a lengyel után a legnagyobb. A brit és az uniós illetékes hatóságok is biztosították az ott élő külföldieket, hogy nem sérülnek jogaik.

Kapcsolódók

Kimaradt?