FRISSÍTVE – Benyújtották a bizalmatlansági indítványt az Orban-kormány ellen

FRISSÍTVE: Bizalmatlansági indítványt nyújtott be csütörtökön a kormány ellen a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amiért a kormány szerdán felelősségvállalást jelentett be a kétfordulós polgármester-választás bevezetésére. FRISSÍTÉS: Az RMDSZ meg fogja szavazni az indítványt.

Az indítvány Az Orban/PNL-kormány – a román demokrácia privatizálása címet viseli, és a kezdeményezők szerint a kabinetnek mennie kell, mert az európai normákkal szemben, egyoldalúan, konzultáció és vita nélkül, a választások küszöbén, felelősségvállalással módosította a választási törvényt.

Politikai források szerint az bizalmatlansági indítványt 208 PSD-s és RMDSZ-es törvényhozó írta alá.

„Az európai választási szabványokat éppen azért határozták így meg, hogy elhárítsák a kísértést, hogy játék közben módosítsák a szabályokat, és ezáltal a kormánypártok előnyt teremtsenek maguknak a választási versenyben” – mutat rá a dokumentum.

A beadvány szerkesztői szerint az ismételt felelősségvállalással a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a román demokrácia „sírásójává” vált, a választási törvény módosításával pedig átlépett egy olyan határt, ami nem maradhat büntetetlenül.

„Tudatosan figyelmen kívül hagytak minden figyelmeztetést, lábbal taposták az alkotmányos szabályokat, és tankkal hajtottak át az európai normákon csak azért, hogy kielégítsék hatalmi vágyukat! Az alkotmánybíróság a 2020. január 29-i két határozatával már jelezte, hogy rossz úton jár a PNL, hogy az olyan projektért való felelősségvállalás, amely parlamenti procedúra alatt áll, hatalommal való visszaélést jelent. Hogy a PNL súlyosan áthágja az alkotmányt! Ludovic Orban kinyitotta Pandora szelencéjét, amely tragikus következményekkel járhat valamennyi román számára. A demokratikus szabályok nem opcionálisak, hanem kötelező érvényűek!” – érveltek az indítvány aláírói.

Az RMDSZ megszavazza az indítványt

„Az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai közül is aláírták a bizalmatlansági indítványt, amit ma délelőtt nyújtottak be a parlamentbe. A választási törvényt kevesebb, mint hat hónappal a választások előtt megváltoztatni, szembemegy az alkotmánybíróság döntésével és a Velencei Bizottság ajánlásával, emiatt az RMDSZ meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt” – nyilatkozta a Maszolnak Hegedüs Csilla, a szövetség ügyvezető alelnöke és sajtószóvivője.

Kapcsolódók

Kimaradt?