Hegedüs Csilla: az RMDSZ támogatja a bizalmatlansági indítványt

Nem csak az RMDSZ-szel kötött megállapodást rúgta fel a kormány a kétfordulós polgármester-választás felelősségvállalással történt bevezetésével, hanem szembe megy az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel és a Velencei Bizottság ajánlásával, ezért a magyar érdekvédelmi szövetség támogatja a szociáldemokraták által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványt – nyilatkozta a Maszolnak Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és sajtószóvivője.

A szövetség egyes képviselői és szenátorai már aláírták a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, más politikusok csak ezután látják el kézjegyükkel – mondta Hegedüs Csilla.

„A felső- és alsóházi frakciók együttes ülésén dől el, hogy mi legyen az egységes álláspont: megszavazza-e vagy sem a bizalmatlansági indítványt az RMDSZ, de Kelemen Hunor szövetségi elnök azt fogja javasolni, hogy szavazza meg a szövetség” – magyarázta.

A nemzeti liberális párti (PNL) kormány november eleji beiktatásakor az RMDSZ többek között azt szabta feltételül a támogatásáért, hogy a kormány sem sürgősségi rendelettel sem felelősségvállalással ne módosítsa a helyhatósági választási törvényt kevesebb, mint 12 hónappal a választások megtartása előtt. A kormány a szerdai felelősségvállalással nemcsak az RMDSZ-szel kötött megállapodást rúgta fel, hanem szembe ment az alkotmánybíróság korábbi döntésével, illetve az Európai Unió társjogalkotó szerve, a Velencei Bizottság ajánlásával: mindkettő kimondta, hogy nem lehet választási törvényt módosítani választások időpontja előtt egy éven belül.

„Emellett a kétfordulós polgármester-választás bevezetésével az RMDSZ – becsléseink szerint – az elöljárói mandátumok mintegy húsz százalékát elveszítené, és ezt egyetlen erdélyi magyar ember sem akarhatja” – támasztotta alá az RMDSZ érveit Hegedüs Csilla.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?